Bamya Yemeği Tarifi
Bamya yemeği tarifi, Bu yemek her yörede yapılabilmektedir. Özellikle Konya ilimizde çorbası daha çok yapılmaktadır. Küçük bamyalar tercih edildiği sürece lezzetinden ödün vermeyecek güzel bir yemek türüdür. Kurutması ve konservesi de yapılabilmektedir. Tüylü olması hasebiyle bir çok kişi tarafından tercih edilmese de birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle annelerin çocukları için tercih etmesi gerek sağlıklı yemek çeşitlerindendir. O halde tarife geçmeden evvel bamyanın faydalarına değinmekte fayda var. Bamyanın faydaları şu şekildedir:
- Çözünür ve çözünmez diye tanımlanan lif çeşitleri içermektedir. Bu çözünebilir lifler metabolik olarak gelişen toksin gruplarının yok edilmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp hastalığı riskini azaltır ve aynı zaman da sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasına yaramaktadır.
- Ülser rahatsızlığını önler. Ayrıca sindirim sistemindeki asit seviyesini nötr hale getirir.
- Gözün retina yapısını korumakta etkindir. Ayrıca bir çok bireyin çok şikayetçi olduğu bir konu olan katarakt rahatsızlığının önlenmesinde de etkindir.
- Stres ve kaygı seviyesini düşürür ve sinir sistemimizi korumamıza yardımcı olan bir besindir.
- İçerisinde C vitamini olması sebebi ile bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.
- Ayrıca içerisinde K vitamini olması sebebiyle de kemik yapısının kuvvet kazanmasına yardımcı olur.
- İçerisinde vücudumuz için faydalı bir çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bunlar demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineralleri içerir.
- Diyet yapan bireylerce rahatlıkla tüketilebilir. Çünkü içerisinde yüksek oranda lif bulunması sebebi ile tokluk hissi oluşturur.
Bamya Yemeği Malzeme Listesi
- 250 gram özellikle küçük boy bamya
- 150 gram kuzu kuşbaşı et
- 3 tane orta büyüklükte olgunlaşmış domates
- 1-2 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı limon suyu
- 1 tane küçük boy soğan
- 3 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz
Bamya Yemeğinin Yapılışı
İlk olarak eti su, soğan, zeytinyağı ile tam pişirmeden soteleyelim. Bamyaların sakal diye adlandırılan bamyanın sapına doğru olan tüylü bölümleri ayıklanmalıdır. Tekrar yıkanarak temiz bir örtü üzerine serpilerek kuruması beklenmelidir. Bu arada domatesleri büyük küpler halinde keselim. Diğer taraftan sarımsakları tüm olarak kabuklarından ayıklayalım. Üzerinde su damlacığı kalmayan bamyalar sap kısımları koni biçiminde kesilmelidir. Bu biçimi bıçağı döndürerek verebiliriz. Koni şeklinde kesmemizin asıl amacı bamyanın içindeki sümüklü yapıyı içine hapsetmektir. Eğer bamyaların sap kısımları küt olacak bir biçimde kesilirse limon bile katılsa bu sümüklenme işleminin önüne geçilememiş olunur. Yani koni biçiminde kesildiği takdirde bamyanın istenmeyen sümüksü yapısı daha fazla bamya içerisinde hapsedilir ve sap kısmındaki koni biçiminde kesilen etli bölüm bamyanın en lezzetli yerlerinden biridir. Sap kısımlarıda koni şeklinde hazırlanan bamyalar sarımsak, iri küp doğranmış domatesler, özellikle limon suyu ve tuz çukur bir kasede iyice karıştırılarak harç hazırlanmalıdır.
Ev hanımları pratiklik kazanmak isterlerse bu harcı bir gece evvelden yapıp buzdolabında bekleterek ertesi gün yapılacak yemeğin harcını hazır hale getirmiş olup zamandan tasarruf sağlarlar. Daha önceden etin pişme suyuna attığımız tüm soğan bu et tenceresinden çıkarılmalıdır. Et ve suyu yine tencerede kalmaya devam etmeli diğer malzemeler bu tencereye ilave edilmelidir. Yani bu et tenceresine limon suyu, iri küp doğranmış domatesler, tüm haldeki sarımsaklar ve koni biçiminde sapları kesilmiş bamyalar ilave edilmelidir. Ayrıca tencere orta boy olacak şekilde tercih edilmelidir. Bu orta büyüklükteki tencereye malzemelerin üzerini aşmayacak seviyede ılık su ilavesi yapılmalıdır ve kaynatmaya devam edilmelidir. Yemeği ocaktan almaya yaklaştıkça zeytinyağı ilavesi yapılarak çok az daha pişirilmelidir. Bu arada sebzeler pişmeden iyice harmanlanmalıdır. Çünkü pişme işlemine yakın bu sebzeler çok fazla ve ani hareketlerle karıştırılmamalıdır. Zira bamya hassas bir sebze olduğundan dolayı kaşık darbeleri ile dağılıp sümüklü yapıyı ortaya çıkarır. Bu da yemeğin hem lezzetini hemde görüntüsünü bozarak lapa gibi görünmesine sebep olmaktadır. Tüm kaynatma işlemi aşağı yukarı 20-25 dakika kadar sürmelidir.
Not. Limon suyu bu yemeğin olmazsa olmazıdır Çünkü limon bamyanın sümüklü yapısını içerisinde tutmasına yardımcı olmaktadır. Afiyet Olsun Son Güncelleme : 12.11.2018 20:04:38 Bamya Yemeği Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Bamya Yemeği Tarifi" Merhaba. Yaz sebzesi olan bamya yaptığım zaman yapış yapış şeklinde sıvı bulunmaktadır. Bunu daha etkili ve güzel yapmak için bildiğiniz bir tarif var mıdır acaba. Varsa bizimle paylaşabilir misiniz? Zülkarneyn . 23.08.2018 CEVAP YAZ |  | Bamya Tohumu Faydaları | Bamya Tohumu Faydaları, Yaz aylarında yetiştirilen bamya tohumunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bamyanın farklı bir lezzeti vardır. Bu nedenle bamyayı ve bamya tohumunu herkes tüketmez. Fakat faydaları tam olarak bilinse bu bitkinin ... |  | Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider | Bamya yemeğinin yanına ne gider diye baktığımız zaman her bayanın sofrasında farklı yemek ve mezeler kullandığını görebilmek mümkündür. Ancak bazı yiyecekler varır ki bamya yemeğinin yanında olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Bunların başında... |  | Bamya Nasıl Dikilir | Bamya nasıl dikilir, anavatanı Afrika olan bamya, ılıman ve tropik iklim etkilerinin görüldüğü bölgelerde yetişebilir. El ayası gibi yaprakları bulunan bamyanın, çınar yaprağı gibi tüylü ve dilimli şekilde, çiçekleri kirli sarı ortası kırmızı renkted... |  | Bamya Hangi Ayda Ekilir | Bamya Hangi Ayda Ekilir, Bamya tohumunun hangi ayda ekileceği konusu bölgelere göre değişmektedir. Marmara bölgesi için bamya ekim zamanı 25 nisan gibi başlamakla beraber, yaklaşık olarak 30 gün sürmektedir. Ege ve Akdeniz bölgelerin de ise bamy... |  | Bamya Tohumu Kürü | Bamya tohumu kürü, yaz aylarında yetişen ve faydaları saymakla bitmeyecek olan bamya tohumuyla yapılan bir kürdür. Bamya tohumunun tadı değişik olduğu için, herkesin tüketebileceği bir ürün değildir. Fakat eğer tüm faydaları bilinseydi muhakkak ki bi... |  | Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir | Kurutulmuş bamya nasıl pişirilir, Bamya kurusu özellikle kış aylarında tüketilir. Yemeği, çorbası, mezesi yapılan bamya; yazdan alınıp kışa hazırlık için konserve veya kurutulmuş halde depolanabilir. Sağlık açısından zengin bir sebzedir.Taze bamya ... |  | İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü | İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü, Geçmişi çok eskilere dayanan bitkilerin insan vücudunda çok farklı etkileri bulunmaktadır. Asıl yarar sağlayan ise, bu bitkilerin suyudur. Çünkü sebze yemekleri sağlıklıdır. Sebze kürleri ise şifa kaynağıdır. Bilhassa ke... |  | Bamya Ne Zaman Ekilir | Bamya ne zaman ekilir, bamya sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havaya karşı dayanıksız olan bamya, ekimi de genel itibariyle ilkbahar mevsiminde başlanır ve verimli hasat alınabilmesi için bamya yetiştiriciliği için en uygun ortam hazırlanır. Yetiştiri... |  | Bamya Bebekte Gaz Yaparmı | Bamya bebeklerde gaz yapar mı, Bamyanın yararı çok olan bir sebze çeşididir. Çok besleyici olan bamya yeşil renkli yenilebilen kıymetli besinlerimizdendir. Bamya yıllık bir sebzedir. Ebegümecigiller ailesine ait ve ılıman iklimlerde yetişen bir se... |  | Bamya Çiçeği | Bamya çiçeği, bamya bitkisinin ucunda oluşan ve insanlar tarafından hastalıkların giderilmesine kullanılan bir bitki çiçeğidir. Bamya çiçeği başta Ege ve Marmara olmak üzere Tokat, Amasya, Balıkesir ve daha birçok şehrimizde yetişmektedir. Bamya çiçe... |  | Bamya Gaz Yaparmı | Bamya Gaz Yaparmı: Çok besleyici olan bamya yeşil renkli insan sağlığı için değerli besinlerimizden bir tanesidir. Bamya yıllık bir bitki çeşididir. Yetiştiği Yerler: ebegümecigiller ailesine ait ve ılıman mevsimlerde yetişen bir sebze çeşididir.... |  | Bamya Yetiştiriciliği | Bamya Yetiştiriciliği, Bamya sıcak iklimlerde yetişen, dona dayanıksız, ebegümecigiller familyasından ılıman iklimlerde bir yıllık, tropik iklimlerde ise çok yıllık olabilen bitki türüdür. Ana vatanının Afrika olduğu Etiyopya ve Sudan'da çok eski tar... | | | Bamya Tohumu Faydaları | | Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider | | Bamya Nasıl Dikilir | | Bamya Hangi Ayda Ekilir | | Bamya Tohumu Kürü | | Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir | | İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü | | Bamya Ne Zaman Ekilir | | Bamya Bebekte Gaz Yaparmı | | Bamya Çiçeği | | Bamya Gaz Yaparmı | | Bamya Yetiştiriciliği | | Hamilelikte Bamya Yenir Mi | | Bamya Nasıl Saklanır | | Bamya Nerede Yetişir | | Konserve Bamya Yemeği | | Bamya Buzluğa Nasıl Konur | | Bamya Çeşitleri | | Bamya Kurutma | | Bamya Şeker Hastalığı | | Bamya İshal Yaparmı | | Bamya Yemeği Kaç Kalori | | Taze Bamya Tarifi | | Kışlık Bamya | | Bamya Alerjisi | | Bamya Çekirdeğinin Faydaları | | Bamya Nasıl Kurutulur | | Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır | | Bamya Şoklama | | Taze Bamya Çorbası | Popüler İçerik | Hamilelikte Bamya Yenir Mi Hamilelikte Bamya Yenir Mi, aşırı tüketmemek kaydı ile yenilebilir. Anne adayları hamilelik zamanlarında ne yesem ne yemesem diye düşünürler ve araştı... | Bamya Nasıl Saklanır Bamya Nasıl Saklanır, kışa hazırlık olarak sebzeleri 3 şekilde saklayabiliriz. Bunlar şoklanarak dondurucuya kaldırma, pastörize ederek konserve yapma... | Bamya Nerede Yetişir Bamya nerede yetişir, Burada bu konu başta olmak üzere bamyanın yetişmesi için gerekli olan şartlar hakkında bilgiler verilecektir. Ülkemizin her tara... | Konserve Bamya Yemeği Konserve bamya yemeği, Bamya içeriğinde bulunan K vitamini ile kanın pıhtılaşma sorunu ortadan kaldırır, özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi g... | Bamya Buzluğa Nasıl Konur Bamya buzluğu nasıl konur, konusunda hazırlanan bu makale sayesinde, kışlık bamya hazırlığınızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Oldukça faydalı bi... | Bamya Çeşitleri Bamya Çeşitleri, Türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak kimi... | Bamya Kurutma Bamya kurutma işlemi diğer sebzelerde olduğu gibi hem fırın hem de güneş ile yapılabilir. Sebzeler balkon ve teras gibi açık yerlerde, gölgede, köy ... | |