Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Dolması, Adana yöresi ile anılan bir dolma çeşididir. Bamyanın yemek türü olarak pek çok kişi tarafından sevilerek tüketildiği herkesçe malumdur. Bamyanın leziz yemeğinin yanı sıra dolması da oldukça lezzetli bir dolma türü olarak sevilerek tüketilmektedir. Bamya dolmasının yöresel ünü artık Güneydoğu Anadolu bölgesinden dışarıya çıkarak yurdumuzun dört bir yanına yayılmıştır. Sizlerde farklı lezzetlere açıksanız ve farklı yemeklerle sofralarınızı zenginleştirmek istiyorsanız işte sizler için harika bir lezzet olan bamya dolması tarifimiz.


Bamya Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg büyük boy bamya
  • 250 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 adet büyük boy kuru soğankarı
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Sosu için

  • 2 adet olgun domates
  • 2-3 adet sivribiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Bamya Dolması Nasıl Yapılır?


Bamya dolması hazırlığımıza öncelikle bamyaların baş kısımlarını bir bıçak yardımıyla kesip sonradan kapak olarak kullanmak için bir kenara ayırarak başlayalım. Ardından başları kesilen bamyaların iç kısımlarını bamyaları zedelemeden dikkatlice çıkartarak temizleyelim. Bamyaların tamamına aynı işlemi uyguladıktan sonra dolmalık iç harcımızı hazırlayalım. Karıştırma kabımıza kıymamızı ilave ederek üzerine kuru soğanı rendenin ince gözüyle rendeleyelim. Üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz, kimyon, kırmızı pul biber, karabiber yeteri kadar tuz ve yarım cay bardağı zeytinyağı ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak yoğuralım. Hazır hale gelen iç harcımızı daha önceden içleri çıkarılmış bamyaların içine doldurarak kapak olarak ayırdığımız başları kapak şeklinde kapatarak düz bir tencereye yan yana güzelce dizelim. Tüm bamyaların içlerini doldurduktan sonra sosumuzun hazırlığına geçelim.

İlk olarak sivri biberleri ince ince doğrayarak tavamızın içine alalım. Üzerine domatesi rendeledikten sonra 3-4 diş sarımsağımızı minik parçalar şeklinde kıyarak tavamıza ilave edelim. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı, limon suyu, domates salçası, biber salçası, Kimyon karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilavesiyle sosumuzu ocağa koyarak hafifçe pişirelim. Sosumuz kaynadıktan sonra üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra tencereye dizilmiş dolmaların üzerine gezdirerek dökelim. Dolma tenceremizi ocağa alarak orta ateşte bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirerek sıcak sıcak servis yapalım. Bamya dolmamız artık hazır.

Afiyet olsun.

Bamya Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

İlginizi Çekebilir

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya İshal Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Bamya Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Bamya Tarifi

Oktay Usta Bamya Tarifi

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bamya Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Bamya Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

Güncel

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Kaç Kalori?

Bamya Yemeği Kaç Kalori?

Bamya, yemeği kaç kalori, bamya C, K, B vitaminleri mangan ve magnezyum mineralleri açısından iyi bir besin kaynağıdır. Sahip olduğu yüksek lif, vitamin ve mineraller say[...]

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Bamya yemeğinin yanına ne gider diye baktığımız zaman her bayanın sofrasında farklı yemek ve mezeler kullandığını görebilmek mümkündür. Ancak bazı yiyecekler var�[...]

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya çorbası, yöresel olarak farklı şekillerde yapılabilir. Genellikle kuru bamya kullanılarak yapılan bir çorba türüdür. Sizler için Konya bölgesinde özellikle dü[...]

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Bamya Nasıl Saklanır, kışa hazırlık olarak sebzeleri 3 şekilde saklayabiliriz. Bunlar şoklanarak dondurucuya kaldırma, pastörize ederek konserve yapmak, bir de kurutarak [...]

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya nasıl dondurulur, Yaz aylarında çıkan ve çok lezzetli olan bamya severek tüketilen bir sebze olmanın dışında sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bamya y[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6