Yaz aylarında çıkan ve oldukça lezzetli olan bamya, severek tüketilen bir sebze olmasının yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bamya, yüksek miktarda K vitamini, C, A ve E vitaminleri içermektedir. Aynı zamanda kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve potasyum açısından da oldukça zengin bir besindir. İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sistemi ve diyabet sorunlarında ciddi faydalar sağlamaktadır. Yine içerdiği folat sayesinde özellikle bebeklerin gelişimi ve sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Astım gibi kronik ve kanser gibi çağımızın ciddi hastalıklarına karşı da koruma sağlamakta ve hastalığa yakalanma riskini de düşürmektedir. Bamyanın en önemli özelliklerinden birisi de bağırsak hareketlerini artırması ve bu sayede kabızlık sorununu gidermesidir. İçerdiği yüksek folat sayesinde gebe kalmak isteyenlerin yardımına koşmaktadır. Peki, bu kadar faydalı bir gıdayı sadece yaz aylarında mı tüketeceğiz? Tabii ki hayır. Yazdan aldığımız ve dondurucuda dondurarak sakladığımız bamyaları kış aylarında da büyük bir keyifle tüketebiliriz. Yaz aylarında aldığımız bamyaları dondurucuya nasıl koyar ve nasıl saklarız? İşte sorunun cevabı makalemizde. Bamyanın Hazırlanması ve TemizlenmesiYaz aylarında almış olduğumuz taptaze bamyaları öncelikle varsa yapraklarını ayıklıyoruz. Ayıkladığımız bamyaları genişçe ve derin bir kabın içerisine alıp çeşmenin altında güzelce birkaç kez yıkıyoruz. Tertemiz yıkadığımız bamyaları suyu süzülsün diye bir süzek içinde yaklaşık bir saat kadar bekletiyoruz. Suyu iyice süzülen bamyaları temizlemeye başlıyoruz. Baş kısmını yuvarlayarak (salyalanmaması için bu şekilde kesiyoruz) çıkardığımız bamyaları başka bir kap içerisine alıyoruz. Blanşlama İşlemiTemizleme işlemi bittikten sonra bir tencere içerisine 2-3 litre kadar su koyup kaynatıyoruz. Başka bir kabın içerisine ise 3-4 litre kadar buzlu su koyuyoruz. Kaynamakta olan suyun içerisine 1 adet limonun suyunu ekleyin ve tekrar kaynadıktan sonra içine temizlediğimiz bamyaları atın. Bamyaları karıştırarak 3-5 dakika kadar kaynatın ve rengi döndüğünde ocağın altını kapatın. Bir kevgir yardımıyla bamyaları kaynayan suyun içinden çıkarıp hemen buzlu suyun içine atın. Buzlu suyun içinde birkaç dakika beklettiğimiz bamyaları soğuk suyun içinden suyunu süzdürerek alıyoruz. Dondurma İşlemiSuyu süzülen bamyaları çok da fazla bekletmeden buzluk poşetlerine istediğimiz oranda koyarak ağzını sıkıca kapatıyoruz. Poşetlenmiş bamyaları dondurucuya yerleştirip dondurucuyu kapatıyor ve kışın tüketmek üzere saklıyoruz. Dondurucunun kapağını mümkün olduğunca fazla açmamaya özen gösterin. Ekstra Bilgiler
Afiyet olsun. |
Bamyaları dondururken limon suyunu neden ekliyoruz, eklemezsek ne olur?
Cevap yazSevan, bamyaları dondururken limon suyu eklemek, bamyaların renginin ve dokusunun korunmasına yardımcı olur. Limon suyu, bamyaların kararmasını engeller ve aynı zamanda hafif bir asidite sağlayarak tazeliklerini muhafaza eder. Eğer limon suyu eklemezsen, bamyaların rengi solabilir ve dokusu bozulabilir, bu da tat ve görünüm açısından istenmeyen sonuçlara yol açabilir.