Kuzu etli bamya, geleneksel Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden birisidir. Tek sorunu bamyanın her mevsim bulunmamasıdır. Ek olarak kuzu eti ve bamya fiyatlarının çok olması bazı ailelerinin bütçesini de zorlar. Bamya genellikle ilk baharın sonlarından yaz ortalarına kadar sınırlı tarım arazilerinde yetişir. Fazla yetişmiş bamyalar sert ve kılçıklı olduğu için tercih edilmemelidir.
Diğer mevsimlerde
kuzu etli bamya yapmak isteyenler mevsiminde aldıkları bamyayı yıkayıp derin dondurucuda saklayabilir. Bunun dışında hazır dondurulmuş bamya satılmaz ama konserve bamya hemen hemen bütün marketlerde bulunur. Yetişme alanı göz önüne alındığında
kuzu etli bamya en çok Akdeniz bölgesinde tüketilir. Bu yüzden Akdeniz mutfağının bir lezzeti olduğu söylenir. Akdeniz bölgesi dışında Güneydoğu ve Ege bölgelerinde de sık sık tüketilir. Evde
kuzu etli bamya hazırlamak isteyenler için gerekli malzeme listesi ve detaylı tarif şu şekildedir:
Kuzu Etli Bamya Malzeme listesi
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet sulu domates
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ (Zeytinyağı önerilir)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz ve kırmızı toz biber
- Yarım limon suyu
- Yarım kilo bamya
- Yarım kilo yağsız kuzu eti
Kuzu etli bamya Nasıl Yapılır?
Oldukça çok malzemeli
kuzu etli bamya için öncelikle yeterli büyüklükte bir tencereye tereyağı ve sıvı yağ dökülerek kızdırılır.
Tereyağı olmadan sadece zeytinyağı ile pişirmek istersiniz soğuk servise de uygun olur. İnce doğranmış soğan ve sarımsak tencereye atılır ve kokusunu salana kadar sotelenir. Ardından kuşbaşı doğranmış kuzu eti eklenir ve suyunu salıp, tekrar çekene kadar pişirilir. Kabukları soyulup ince rendelenmiş domates, domates salçası, biber salçası ve baharatları ekleyin ve 10 cm taşacak kadar sıcak su ekleyin. Su kaynayınca yıkanıp temizlenmiş bamyaları ve yarım limon suyunu da ekleyin ve ortalama 15 dakika yüksek ateşte pişirin.
Afiyet olsun.