Kırmızı bamya, Geleneksel bir bamya çeşidi olan Kırmızı Bamya hasada gelme süresi 60-90 gün aralığında olan bir bamya türüdür. Kırmızı uzun sebzeleri olup özellikle Güney Amerika'da sık kullanılmaktadır. Organik madde içeriği zengin, stabil koşullarda tavına gelmiş ve çapalanmış topraklarda yetişmektedir. Bordoyu andıran bir bamya türü olan Kırmızı Bamya, diğer bamya türlerine göre oldukça lezzetlidir.
İçerdiği yüksek besin değerleri sayesinde diğer bamya türleri arasındaki yerini korumaktadır.
Kırmızı bamya ne zaman hasat edilir?
Sulama koşullarının ve iklim şartlarının durumuna göre değişmekle beraber yazın sonlarında ve sonbahar aylarında hasat edilmektedir.
Kırmızı bamya özellikleri nelerdir?
Daha çok saksıda ve terbiye edilmiş nemli toprakta yetiştirilmeye elverişlidir.
Çalı biçiminde bir bitki türüdür.
Soğuk havada yetiştirilemez. Ilıman havaların yaygın olduğu, sıcak günlerin daha uzun sürdüğü iklimlerde yetiştirilmelidir.
Yüksek sıcaklıklarda verim daha da artmaktadır.
Yetiştirmede derin ve yüksek kaplarda teras veya güneş alabilen düzlemlerde üretime uygun hale gelmektedir.
Tohumları hibrit bir yapıda olmamasından dolayı aynı üründen tekrar tohum elde edilebilmektedir.
Meyvesinden alınan tohumlar, oda sıcaklığında, yani yaklaşık 24 derecede, ıslak, rutubet ve ışık almayan, serince bir kapalı kutu veya çekmecede tutmak gerekmektedir.
Nemli topraklarda 2 cm derinliklere ekildiğinde uygun yetiştirilme koşulları sağlanmış olur. Aksi halde kırmızı bamya toprak yüzeyine çıkmakta zorlanacağı için ürünün kalitesi olumsuz etkilenmektedir.
Kırmızı Bamyaların boyutu yaklaşık olarak 10-15 cm aralığındadır.
Küçük boyutlarda tüketilmek istenirse erken hasat da yapılabilmektedir. Bu durum ürünün tadında herhangi bir değişime yol açmamaktadır.
Pişirildikten sonra rengini kaybederek koyu yeşil bir hal alır.
Damağa hitap etmesi dolayısıyla tercih edilen bir türdür.
Tüketime hazır Kırmızı Bamyalarda, işlemden geçmemiş, ilaçlamaya maruz kalmamış, mümkün olduğunca doğal ve geleneksel tohumlardan üretilenler tercih edilmelidir. Böylelikle kırmızı bamyanın yine kendisinden tohum alınabilmektedir.
Kırmızı Bamya adlı bu çalışmamızda kırmızı bamyanın tanımını, yetiştirilme şartlarını, özelliklerini ve kullanılışını anlattık. Özellikle et ve benzeri besinleri tüketemeyenlerin tercih edebileceği bir besin kaynağı olan kırmızı bamya, ülkemizde de özellikle sahil kentlerinde sofraların vazgeçilmez ürünlerindendir.
19.01.2024 01:43:26
Kırmızı Bamya ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024