Bamya Yemeği Tarifi


Bamya yemeği tarifi, bu yemek her yörede yapılabilmektedir. Özellikle Konya ilimizde çorbası daha çok yapılmaktadır. Küçük bamyalar tercih edildiği sürece lezzetinden ödün vermeyecek güzel bir yemek türüdür. Kurutması ve konservesi de yapılabilmektedir. Tüylü olması hasebiyle birçok kişi tarafından tercih edilmese de birçok faydası bulunmaktadır.
Özellikle annelerin çocukları için tercih etmesi gerek sağlıklı yemek çeşitlerindendir. O halde tarife geçmeden evvel bamyanın faydalarına değinmekte fayda var. Bamyanın faydaları şu şekildedir:
  • Çözünür ve çözünmez diye tanımlanan lif çeşitleri içermektedir. Bu çözünebilir lifler metabolik olarak gelişen toksin gruplarının yok edilmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp hastalığı riskini azaltır ve aynı zamanda sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasına yaramaktadır.
  • Ülser rahatsızlığını önler. Ayrıca sindirim sistemindeki asit seviyesini nötr hale getirir.
  • Gözün retina yapısını korumakta etkindir. Ayrıca birçok bireyin çok şikâyetçi olduğu bir konu olan katarakt rahatsızlığının önlenmesinde de etkindir.
  • Stres ve kaygı seviyesini düşürür ve sinir sistemimizi korumamıza yardımcı olan bir besindir.
  • İçerisinde C vitamini olması sebebi ile bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.
  • Ayrıca içerisinde K vitamini olması sebebiyle de kemik yapısının kuvvet kazanmasına yardımcı olur.
  • İçerisinde vücudumuz için faydalı birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır.
    Bunlar demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineralleri içerir.
  • Diyet yapan bireylerce rahatlıkla tüketilebilir. Çünkü içerisinde yüksek oranda lif bulunması sebebi ile tokluk hissi oluşturur.

Bamya Yemeği Malzemeleri

  • 250 gram özellikle küçük boy bamya
  • 150 gram kuzu kuşbaşı et
  • 3 tane orta büyüklükte olgunlaşmış domates
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 1 tane küçük boy soğan
  • 3 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?


İlk olarak eti su, soğan, zeytinyağı ile tam pişirmeden soteleyelim. Bamyaların sakal diye adlandırılan bamyanın sapına doğru olan tüylü bölümleri ayıklanmalıdır. Tekrar yıkanarak temiz bir örtü üzerine serpilerek kuruması beklenmelidir. Bu arada domatesleri büyük küpler halinde keselim. Diğer taraftan sarımsakları tüm olarak kabuklarından ayıklayalım. Üzerinde su damlacığı kalmayan bamyalar sap kısımları koni biçiminde kesilmelidir. Bu biçimi bıçağı döndürerek verebiliriz. Koni şeklinde kesmemizin asıl amacı bamyanın içindeki sümüklü yapıyı içine hapsetmektir. Eğer bamyaların sap kısımları küt olacak bir biçimde kesilirse limon bile katılsa bu sümüklenme işleminin önüne geçilememiş olunur. Yani koni biçiminde kesildiği takdirde bamyanın istenmeyen sümüksü yapısı daha fazla bamya içerisinde hapsedilir ve sap kısmındaki koni biçiminde kesilen etli bölüm bamyanın en lezzetli yerlerinden biridir. Sap kısımları da koni şeklinde hazırlanan bamyalar sarımsak, iri küp doğranmış domatesler, özellikle limon suyu ve tuz çukur bir kâsede iyice karıştırılarak harç hazırlanmalıdır.

Ev hanımları pratiklik kazanmak isterlerse bu harcı bir gece evvelden yapıp buzdolabında bekleterek ertesi gün yapılacak yemeğin harcını hazır hale getirmiş olup zamandan tasarruf sağlarlar. Daha önceden etin pişme suyuna attığımız tüm soğan bu et tenceresinden çıkarılmalıdır. Et ve suyu yine tencerede kalmaya devam etmeli diğer malzemeler bu tencereye ilave edilmelidir. Yani bu et tenceresine limon suyu, iri küp doğranmış domatesler, tüm haldeki sarımsaklar ve koni biçiminde sapları kesilmiş bamyalar ilave edilmelidir. Ayrıca tencere orta boy olacak şekilde tercih edilmelidir. Bu orta büyüklükteki tencereye malzemelerin üzerini aşmayacak seviyede ılık su ilavesi yapılmalıdır ve kaynatmaya devam edilmelidir. Yemeği ocaktan almaya yaklaştıkça zeytinyağı ilavesi yapılarak çok az daha pişirilmelidir. Bu arada sebzeler pişmeden iyice harmanlanmalıdır. Çünkü pişme işlemine yakın bu sebzeler çok fazla ve ani hareketlerle karıştırılmamalıdır. Zira bamya hassas bir sebze olduğundan dolayı kaşık darbeleri ile dağılıp sümüklü yapıyı ortaya çıkarır. Bu da yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü bozarak lapa gibi görünmesine sebep olmaktadır. Tüm kaynatma işlemi aşağı yukarı 20-25 dakika kadar sürmelidir.

Not. Limon suyu bu yemeğin olmazsa olmazıdır Çünkü limon bamyanın sümüklü yapısını içerisinde tutmasına yardımcı olmaktadır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 21:17:14
Bamya Yemeği Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bamya Yemeği Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bamya Yemeği Tarifi"
Merhaba. Yaz sebzesi olan bamya yaptığım zaman yapış yapış şeklinde sıvı bulunmaktadır. Bunu daha etkili ve güzel yapmak için bildiğiniz bir tarif var mıdır acaba. Varsa bizimle paylaşabilir misiniz?
Zülkarneyn . 23.08.2018

Bamya Tohumu Faydaları

Bamya Tohumu Faydaları, Yaz aylarında yetiştirilen bamya tohumunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bamyanın farklı bir lezzeti vardır. Bu ...
Devamını Oku

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider

Bamya yemeğinin yanına ne gider diye baktığımız zaman her bayanın sofrasında farklı yemek ve mezeler kullandığını görebilmek mümkündür. Ancak bazı yiyecekler...
Devamını Oku

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya nasıl dikilir, anavatanı Afrika olan bamya, ılıman ve tropik iklim etkilerinin görüldüğü bölgelerde yetişebilir. El ayası gibi yaprakları bulunan bamya...
Devamını Oku

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir, Bamya tohumunun hangi ayda ekileceği konusu bölgelere göre değişmektedir. Marmara bölgesi için bamya ekim zamanı 25 Nisan gibi başla...
Devamını Oku

Bamya Tohumu Kürü

Bamya tohumu kürü, yaz aylarında yetişen ve faydaları saymakla bitmeyecek olan bamya tohumuyla yapılan bir kürdür. Bamya tohumunun tadı değişik olduğu i...
Devamını Oku

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir

Kurutulmuş bamya nasıl pişirilir, Bamya kurusu özellikle kış aylarında tüketilir. Yemeği, çorbası, mezesi yapılan bamya; yazdan alınıp kışa hazırlık içi...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü, Geçmişi çok eskilere dayanan bitkilerin insan vücudunda çok farklı etkileri bulunmaktadır. Asıl yarar sağlayan ise bu bitk...
Devamını Oku

Bamya Ne Zaman Ekilir

Bamya ne zaman ekilir, bamya sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havaya karşı dayanıksız olan bamya, ekimi de genel itibariyle ilkbahar mevsiminde başlanır ve...
Devamını Oku

Bamya Bebekte Gaz Yaparmı

Bamya bebeklerde gaz yapar mı, Bamyanın yararı çok olan bir sebze çeşididir. Çok besleyici olan bamya yeşil renkli yenilebilen kıymetli besinlerimizdend...
Devamını Oku

Bamya Çiçeği

Bamya çiçeği, bamya bitkisinin ucunda oluşan ve insanlar tarafından hastalıkların giderilmesine kullanılan bir bitki çiçeğidir. Bamya çiçeği başta Ege v...
Devamını Oku

Bamya Gaz Yaparmı

Bamya Gaz Yaparmı: Çok besleyici olan bamya yeşil renkli insan sağlığı için değerli besinlerimizden bir tanesidir. Bamya yıllık bir bitki çeşididir. Yet...
Devamını Oku

Bamya Yetiştiriciliği

Bamya Yetiştiriciliği, Bamya sıcak iklimlerde yetişen, dona dayanıksız, ebegümecigiller familyasından ılıman iklimlerde bir yıllık, tropik iklimlerde ise çok...
Devamını Oku

Hamilelikte Bamya Yenir Mi

Hamilelikte Bamya Yenir Mi, aşırı tüketmemek kaydı ile yenilebilir. Anne adayları hamilelik zamanlarında ne yesem ne yemesem diye düşünürler ve araştırmalar ...
Devamını Oku

Bamya Nasıl Saklanır

Bamya Nasıl Saklanır, kışa hazırlık olarak sebzeleri 3 şekilde saklayabiliriz. Bunlar şoklanarak dondurucuya kaldırma, pastörize ederek konserve yapmak,...
Devamını Oku

Bamya Nerede Yetişir

Bamya nerede yetişir, Burada bu konu başta olmak üzere bamyanın yetişmesi için gerekli olan şartlar hakkında bilgiler verilecektir. Ülkemizin her tarafında, ...
Devamını Oku

Konserve Bamya Yemeği

Konserve bamya yemeği, Bamya içeriğinde bulunan K vitamini ile kanın pıhtılaşma sorunu ortadan kaldırır, özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi ger...
Devamını Oku

Bamya Buzluğa Nasıl Konur

Bamya buzluğu nasıl konur, konusunda hazırlanan bu makale sayesinde, kışlık bamya hazırlığınızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Oldukça faydalı bir be...
Devamını Oku

Bamya Çeşitleri

Bamya Çeşitleri, Türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak...
Devamını Oku

Bamya Kurutma

Bamya kurutma işlemi diğer sebzelerde olduğu gibi hem fırın hem de güneş ile yapılabilir. Sebzeler balkon ve teras gibi açık yerlerde, gölgede, köy tipi fırı...
Devamını Oku

Bamya Şeker Hastalığı

Bamya şeker Hastalığı, Bitkilerin insan vücudunda çok farklı yararı bulunmaktadır. Bu etkiler birçok zaman olumlu bir biçimde kendisin kişide göstermekt...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider
Bamya Nasıl Dikilir
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Tohumu Kürü
Son Forum Konuları
Emzirme Döneminde Bamya Tohumu Kullanabilir Miyim
Bölgesel Olarak Bamya Bizim Bölgemizde Hiç Ekilmedi
Bamya Tohumu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024