Bamya Şoklama

Bamya şoklama, bir yaz sebzesi olan bamyanın yaz aylarında şoklama yapılarak derin dondurucuda kış aylarında tüketilmek için saklanmasıdır. Sebzeler kışın kullanılmak üzere saklanmak istenirse, bunu 3 farklı yolla yapılabilir. Bunlar şoklanma yoluyla derin dondurucuya koyma, pastörize edilme suretiyle konserve yapma ve kurutarak saklama yollarıdır.
Genellikle bunların arasında en fazla şoklama tercih edilmektedir. Bunun sebebi sebzelerin taze iken sahip olduğu vitamin ve minerallerin şoklama yönteminde daha iyi korunmasıdır. Bamyanın faydalarından kış boyunca yararlanmak, bu sebzeyi aynı lezzette tüketmek için sizlere bamya şoklama yöntemini anlatacağız. Mevsimi geçmeden sizlerde derin dondurucuya biraz bamya koyabilirsiniz. Vereceğimiz ölçüleri dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Bamya şoklama için gerekli malzemeler

  • 1 kg bamya
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 5 litre su
  • Saklama poşeti

Bamya şoklama nasıl yapılır?


İlk olarak şoklama yapılacak bamyaların sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Bamyaların sağlıklı bir şekilde ayıklanması gerekiyor. Aynı yemeğini yapar gibi baş kısımlarını konik biçimde kesin. Geniş bir tencerenin içine 5 litre su koyun. Buna 1 adet limonun suyunu ve 1 tatlı kaşığı deniz tuzunu ilave edin. Bamyaları ayıklayınca bu suyun içine koyun. Bamyalar burada hem kararmadan duracak hem de salyalarını iyice akıtacak.

Bamyanın tamamını ayıkladıktan sonra, bir tencerede su kaynatmaya başlayın.
Başka bir tencerenin içine de buzlu su hazırlayın. Su kaynadıktan sonra içine en fazla yarım kilo bamya atın. Bunları sadece 3 dakika kadar haşlayın. Daha sonra kaynayan suyun içinden bamyaları alarak, hazırladığınız buzlu suyun içine koyun. Böylece bamya şoklama işleminin çoğunu tamamlamış olursunuz. Buzlu suda hızlı bir şekilde soğuyan bamyaları hemen bir kâğıt havlunun üzerine alarak, sularını alın. Bunları kilitli buzdolabı poşetlerine ya da normal buzdolabı poşetlerine koyun. Daha sonra derin dondurucuya yerleştirin. Poşetlerin kapağını kapatırken içindeki havayı mümkün olduğunca alın. Bunu bir pipetle bile yapabilirsiniz. Bu bamyanın daha sağlıklı bir şekilde dayanmasını sağlayacaktır.

Bu şekilde bamya şoklama yaparak derin dondurucuya koyduğunuz bamyaları ve diğer sebzeleri çözdürmek istediğiniz zaman, buzdolabının içinde -3 derecede çözdürmelisiniz. Bunu yapmadığınızda yemek yaparken soğan, kıyma gibi malzemeler kavrulup direkt olarak donuk halde tencereye konmalı ve pişirilmelidir. Yani sıcak yerde sebzeleri çözdürmemelisiniz. Çünkü donmuş olan bakteriler sıcak temasta daha hızlı ürerler. Elektrik kesintisi bile olsa, bu süreçte derin dondurucunun kapağını açmamaya çalışın. Bunlara dikkat ederseniz, bamya şoklama sayesinde kış boyunca taze gibi bamya tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 12:40:46
Bamya Şoklama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bamya Şoklama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bamya Şoklama"
Bamya yemeklerini kışın da yapıp yemek istiyorum ama bamyaları kış ayına nasıl saklayacağım konusunda tam emin değilim. Bu durum için bana yardımcı olabilir misiniz. Bamya şoklama için eksi kaç derecede bamyaları tutmam gerekiyor?
Bedirhan . 06.10.2018 01:07:59

Bamya Tohumu Faydaları

Bamya Tohumu Faydaları, Yaz aylarında yetiştirilen bamya tohumunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bamyanın farklı bir lezzeti vardır. Bu ...
Devamını Oku

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider

Bamya yemeğinin yanına ne gider diye baktığımız zaman her bayanın sofrasında farklı yemek ve mezeler kullandığını görebilmek mümkündür. Ancak bazı yiyecekler...
Devamını Oku

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya nasıl dikilir, anavatanı Afrika olan bamya, ılıman ve tropik iklim etkilerinin görüldüğü bölgelerde yetişebilir. El ayası gibi yaprakları bulunan bamya...
Devamını Oku

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir, Bamya tohumunun hangi ayda ekileceği konusu bölgelere göre değişmektedir. Marmara bölgesi için bamya ekim zamanı 25 Nisan gibi başla...
Devamını Oku

Bamya Tohumu Kürü

Bamya tohumu kürü, yaz aylarında yetişen ve faydaları saymakla bitmeyecek olan bamya tohumuyla yapılan bir kürdür. Bamya tohumunun tadı değişik olduğu i...
Devamını Oku

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir

Kurutulmuş bamya nasıl pişirilir, Bamya kurusu özellikle kış aylarında tüketilir. Yemeği, çorbası, mezesi yapılan bamya; yazdan alınıp kışa hazırlık içi...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü, Geçmişi çok eskilere dayanan bitkilerin insan vücudunda çok farklı etkileri bulunmaktadır. Asıl yarar sağlayan ise bu bitk...
Devamını Oku

Bamya Ne Zaman Ekilir

Bamya ne zaman ekilir, bamya sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havaya karşı dayanıksız olan bamya, ekimi de genel itibariyle ilkbahar mevsiminde başlanır ve...
Devamını Oku

Bamya Bebekte Gaz Yaparmı

Bamya bebeklerde gaz yapar mı, Bamyanın yararı çok olan bir sebze çeşididir. Çok besleyici olan bamya yeşil renkli yenilebilen kıymetli besinlerimizdend...
Devamını Oku

Bamya Çiçeği

Bamya çiçeği, bamya bitkisinin ucunda oluşan ve insanlar tarafından hastalıkların giderilmesine kullanılan bir bitki çiçeğidir. Bamya çiçeği başta Ege v...
Devamını Oku

Bamya Gaz Yaparmı

Bamya Gaz Yaparmı: Çok besleyici olan bamya yeşil renkli insan sağlığı için değerli besinlerimizden bir tanesidir. Bamya yıllık bir bitki çeşididir. Yet...
Devamını Oku

Bamya Yetiştiriciliği

Bamya Yetiştiriciliği, Bamya sıcak iklimlerde yetişen, dona dayanıksız, ebegümecigiller familyasından ılıman iklimlerde bir yıllık, tropik iklimlerde ise çok...
Devamını Oku

Hamilelikte Bamya Yenir Mi

Hamilelikte Bamya Yenir Mi, aşırı tüketmemek kaydı ile yenilebilir. Anne adayları hamilelik zamanlarında ne yesem ne yemesem diye düşünürler ve araştırmalar ...
Devamını Oku

Bamya Nasıl Saklanır

Bamya Nasıl Saklanır, kışa hazırlık olarak sebzeleri 3 şekilde saklayabiliriz. Bunlar şoklanarak dondurucuya kaldırma, pastörize ederek konserve yapmak,...
Devamını Oku

Bamya Nerede Yetişir

Bamya nerede yetişir, Burada bu konu başta olmak üzere bamyanın yetişmesi için gerekli olan şartlar hakkında bilgiler verilecektir. Ülkemizin her tarafında, ...
Devamını Oku

Konserve Bamya Yemeği

Konserve bamya yemeği, Bamya içeriğinde bulunan K vitamini ile kanın pıhtılaşma sorunu ortadan kaldırır, özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi ger...
Devamını Oku

Bamya Buzluğa Nasıl Konur

Bamya buzluğu nasıl konur, konusunda hazırlanan bu makale sayesinde, kışlık bamya hazırlığınızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Oldukça faydalı bir be...
Devamını Oku

Bamya Çeşitleri

Bamya Çeşitleri, Türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak...
Devamını Oku

Bamya Kurutma

Bamya kurutma işlemi diğer sebzelerde olduğu gibi hem fırın hem de güneş ile yapılabilir. Sebzeler balkon ve teras gibi açık yerlerde, gölgede, köy tipi fırı...
Devamını Oku

Bamya Şeker Hastalığı

Bamya şeker Hastalığı, Bitkilerin insan vücudunda çok farklı yararı bulunmaktadır. Bu etkiler birçok zaman olumlu bir biçimde kendisin kişide göstermekt...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider
Bamya Nasıl Dikilir
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Tohumu Kürü
Son Forum Konuları
Emzirme Döneminde Bamya Tohumu Kullanabilir Miyim
Bölgesel Olarak Bamya Bizim Bölgemizde Hiç Ekilmedi
Bamya Tohumu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024