Ağaç Bamyası

Ağaç Bamyası, sarmaşık şeklinde ve çok yıllık bir bitki türüdür. Ağaç bamyası yaklaşık olarak 7-8 derece olan soğuğa dayanabilmektedir. Bu bitki 2 yaşından başlayarak temmuz sonu ve kasım sonuna değin sürekli sebze- meyve verebilmektedir. Ağaç bamyasının meyvesi ceviz iriliğinde ve kabukludur. Ceviz iriliğine geldiğinde toplanarak yemeği yapılmaktadır.
Yemeğinin daha leziz olması için bu meyvenin ceviz iriliğinden fazla irileşmemesi oldukça önemlidir. Aksi halde meyve sert ve aşırı lifli bir hal alabileceğinden dolayı aşırı büyüyen ağaç bamyasının yemeği lezzet açısından önerilmez. Ayrıca normal bamya yemeği ve patlıcan yemeği yanında oldukça lezzetli etli dolma olarak da oldukça lezzetli olur. Şimdi ağaç bamyası nasıl pişirilir kısmını birlikte pişirerek görelim.

Ağaç Bamyası İçin Gerekli Malzemeleri

  • Yarım kg ağaç bamyası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kurutulmuş Arnavut biberi

Ağaç Bamyası Sosu için

  • 2-3 diş sarımsak
  • 150 gr yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Ağaç Bamyası Nasıl Yapılır?


Ağaç bamyası yemeğimizin hazırlığına öncelikle yarım kg ağaç bamyaları iyice bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkadığımız bamyaları tam orta kısmından ikiye bölerek iç kısmında yer alan süngerimsi ve minik çekirdeklerin yer aldığı tüylü bölgeyi temizleyerek çıkartalım.
Aslında ağaç bamyasını toplarken kartlaşmış olup olmadığını anlamak oldukça zordur. Ancak ayıklarken yeşil kabuklarının etli bölümünden ayrılıp ayrılmadığına dikkat edin. Kolaylıkla ayrılıyorsa ağaç bamyanızın kart olduğundan dolayı iyi pişmeyeceği demektir. Bu ayrıntıyı da verdikten sonra yemeğimizi pişirmeye devam edelim. Ardından temizlenmiş bamyaları yarım ay şeklinde doğradıktan sonra yarım çay bardağı zeytinyağı içerisinde arkalı önlü renk değişene kadar kızartalım. Kızartma esnasında özellikle tavanın kızgın ve harlı ateşte olmasına dikkat edelim. Tüm ağaç bamyaları da aynı şeklide kızartarak aldıktan sonra aynı tavada kuru Arnavut biberleri de kızartarak kızaran ağaç bamyalarının yanına alalım. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra yemeğimizi lezzet katacak sosumuzu hazırlayalım.

İlk olarak 2-3 adet sarımsağın kabuklarını soyarak tuz yardımıyla havanda iyice dövelim. Yoğurdumuzu uygun bir kâseye ekleyerek üzerine dövülmüş sarımsakları ilave ederek iyice karıştırıp çırpalım. Ayrı bir küçük tavaya zeytinyağı ekleyerek ocağa alarak yağı kızdırarak üzerine kırmızı pul biber ilave ederek biberin renginin ve acısının çıkması için kızdırarak ocaktan alalım. Her iki sosumuzda hazır hale geldikten sonra kızartılan ağaç bamyaları servis tabaklarına alarak üzerine önce sarımsaklı yoğurt ardından da kızdırılmış biberli sostan gezdirerek servis yapalım. Arzuya göre üzerine karabiber serpiştirmeyi ihmal etmeyelim.

Afiyet olsun.
21.01.2024 13:36:59
Ağaç Bamyası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ağaç Bamyası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ağaç Bamyası"
Hıç yemedim ama tohumunu vermişlerdi .karşıyaka yerel tohum tolantısina getirdim. ebru hanım dağıttı.
Mehmet tevfik özer . 28.02.2019 14:56:57

Bamya Tohumu Faydaları

Bamya Tohumu Faydaları, Yaz aylarında yetiştirilen bamya tohumunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bamyanın farklı bir lezzeti vardır. Bu ...
Devamını Oku

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider

Bamya yemeğinin yanına ne gider diye baktığımız zaman her bayanın sofrasında farklı yemek ve mezeler kullandığını görebilmek mümkündür. Ancak bazı yiyecekler...
Devamını Oku

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya nasıl dikilir, anavatanı Afrika olan bamya, ılıman ve tropik iklim etkilerinin görüldüğü bölgelerde yetişebilir. El ayası gibi yaprakları bulunan bamya...
Devamını Oku

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir, Bamya tohumunun hangi ayda ekileceği konusu bölgelere göre değişmektedir. Marmara bölgesi için bamya ekim zamanı 25 Nisan gibi başla...
Devamını Oku

Bamya Tohumu Kürü

Bamya tohumu kürü, yaz aylarında yetişen ve faydaları saymakla bitmeyecek olan bamya tohumuyla yapılan bir kürdür. Bamya tohumunun tadı değişik olduğu i...
Devamını Oku

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir

Kurutulmuş bamya nasıl pişirilir, Bamya kurusu özellikle kış aylarında tüketilir. Yemeği, çorbası, mezesi yapılan bamya; yazdan alınıp kışa hazırlık içi...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü, Geçmişi çok eskilere dayanan bitkilerin insan vücudunda çok farklı etkileri bulunmaktadır. Asıl yarar sağlayan ise bu bitk...
Devamını Oku

Bamya Ne Zaman Ekilir

Bamya ne zaman ekilir, bamya sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havaya karşı dayanıksız olan bamya, ekimi de genel itibariyle ilkbahar mevsiminde başlanır ve...
Devamını Oku

Bamya Bebekte Gaz Yaparmı

Bamya bebeklerde gaz yapar mı, Bamyanın yararı çok olan bir sebze çeşididir. Çok besleyici olan bamya yeşil renkli yenilebilen kıymetli besinlerimizdend...
Devamını Oku

Bamya Çiçeği

Bamya çiçeği, bamya bitkisinin ucunda oluşan ve insanlar tarafından hastalıkların giderilmesine kullanılan bir bitki çiçeğidir. Bamya çiçeği başta Ege v...
Devamını Oku

Bamya Gaz Yaparmı

Bamya Gaz Yaparmı: Çok besleyici olan bamya yeşil renkli insan sağlığı için değerli besinlerimizden bir tanesidir. Bamya yıllık bir bitki çeşididir. Yet...
Devamını Oku

Bamya Yetiştiriciliği

Bamya Yetiştiriciliği, Bamya sıcak iklimlerde yetişen, dona dayanıksız, ebegümecigiller familyasından ılıman iklimlerde bir yıllık, tropik iklimlerde ise çok...
Devamını Oku

Hamilelikte Bamya Yenir Mi

Hamilelikte Bamya Yenir Mi, aşırı tüketmemek kaydı ile yenilebilir. Anne adayları hamilelik zamanlarında ne yesem ne yemesem diye düşünürler ve araştırmalar ...
Devamını Oku

Bamya Nasıl Saklanır

Bamya Nasıl Saklanır, kışa hazırlık olarak sebzeleri 3 şekilde saklayabiliriz. Bunlar şoklanarak dondurucuya kaldırma, pastörize ederek konserve yapmak,...
Devamını Oku

Bamya Nerede Yetişir

Bamya nerede yetişir, Burada bu konu başta olmak üzere bamyanın yetişmesi için gerekli olan şartlar hakkında bilgiler verilecektir. Ülkemizin her tarafında, ...
Devamını Oku

Konserve Bamya Yemeği

Konserve bamya yemeği, Bamya içeriğinde bulunan K vitamini ile kanın pıhtılaşma sorunu ortadan kaldırır, özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi ger...
Devamını Oku

Bamya Buzluğa Nasıl Konur

Bamya buzluğu nasıl konur, konusunda hazırlanan bu makale sayesinde, kışlık bamya hazırlığınızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Oldukça faydalı bir be...
Devamını Oku

Bamya Çeşitleri

Bamya Çeşitleri, Türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak...
Devamını Oku

Bamya Kurutma

Bamya kurutma işlemi diğer sebzelerde olduğu gibi hem fırın hem de güneş ile yapılabilir. Sebzeler balkon ve teras gibi açık yerlerde, gölgede, köy tipi fırı...
Devamını Oku

Bamya Şeker Hastalığı

Bamya şeker Hastalığı, Bitkilerin insan vücudunda çok farklı yararı bulunmaktadır. Bu etkiler birçok zaman olumlu bir biçimde kendisin kişide göstermekt...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider
Bamya Nasıl Dikilir
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Tohumu Kürü
Son Forum Konuları
Emzirme Döneminde Bamya Tohumu Kullanabilir Miyim
Bölgesel Olarak Bamya Bizim Bölgemizde Hiç Ekilmedi
Bamya Tohumu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024