{ "title": "Yaş Bamya Tarifi", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/yas-bamya-tarifi-6574.jpg", "date": "21.01.2024 01:27:24", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Yaş Bamya Tarifi, Bazı insanlar bamyayı çok sevseler, bazıları sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme metoduyla ilgisi vardır. Dikkat edilmezse bamyaya özgü olan salgıyı hemen dışa verir. Bu sebeple taze bamyayı yıkarken, ayıklarken ve pişirirken çok özenli olunmalıdır. Bamya ya önceden yıkanıp, kuruduktan sonra ayıklanmalı veya ayıklanarak tam pişirme anında yıkanması gerekir. Buna dikkat edilmezse hemen salgısını yemeğe bırakır. Taze bamyayı ayıklarken de baş kısmını kubbe şeklinde kesmelisiniz. Bunlar ayıklama ve yıkama sırasında yapılacaklardır. Önemli bir konu bamya pişirirken koruk suyu veya limon suyu kullanılmasıdır. Bamya ile ilgili bu kadar püf noktayı verdikten sonra taze bamya tarifi:

Yaş bamya tarifi için gerekli malzemeler
Yaş bamya tarifi nasıl yapılır?

İlk önce bamyaları ayıklamalısınız. Baş taraflarını kubbe şeklinde kesmek biraz zor gelebilir. Ancak alışınca kolayca ayıklanacaktır. Ayıklama işlemi bitince bamyaları yıkamadan bekletiniz. Tencereye zeytinyağını koyarak kızdırınız ve içine kuşbaşı kuzu etlerini atınız. Etler yağda biraz kavrulunca, ocağın altını kısıp, etlerin suyunu salıp çekmesini bekleyiniz. Etler mümkün olduğunca yumuşamalıdır. Suyunu çeken etlere yemeklik doğranan yeşil biberleri ve kuru soğanı ilave ediniz. Bunları birlikte kavurmaya soğanlar ölene kadar devam ediniz. Sonra domates salçasını içine koyarak, salçanın kokusu çıkana kadar kavurunuz. Daha sonra domatesleri küp şeklinde doğrayıp, karabiberle birlikte tencereye ilave ederek kavurmaya devam ediniz. Domatesler suyunu çekince, tenceredeki malzemeye suyunu koyarak kaynamasını sağlayınız. Bamyaları yıkayıp oyalanmadan süzünüz. İçine koruk suyunu ya da limon suyunu koyup, tuzunu da ilave ederek bamyaları harmanlayın. Tenceredekiler kaynamaya başlayınca bamyaları da tencereye ilave ediniz. Bu işlemden sonra taze bamya yemeğini mümkünse karıştırmamaya çalışınız. Tencereyi hafifçe sallayarak ya da bir tahta kaşıkla yavaşça malzemeleri karıştırabilirsiniz. Bamyayı kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirmek yeterli olur. Çünkü taze bamya çabuk pişer. Taze bamya yemeğini ocaktan indirerek kapağını açınız. Kısa bir dinlenme süresinden sonra, yemeği servis edebilirsiniz.
" } ] }