{ "title": "Taze Bamya", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/taze-bamya.jpg", "date": "20.01.2024 00:42:48", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Taze bamya, daha çok ılık yörelerde yetişen bir bitkidir bamya. Asıl ana vatanı Amerika Asya ve Afrika kıtalarıdır. Ağır toprakların dışında hemen her toprakta yetişir tohumu ise ekilerek üretilir. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara bölgesinde yetişir fakat son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz de yetiştirilmeye de başlanmıştır. Sıcak bölgeleri seven bamya hem taze olarak hem de kurutularak tüketilebilir. Taze bamyanın kartlaşmadan küçük iken toplanması gerekir bu şekilde daha lezzetli ve yumuşak olacaktır ayrıca küçük iken vitamin ve mineral değerleri çok daha iyidir.

Taze bamya oldukça faydalı bir besindir. Sindirim sisteminde oluşan asidi yok ederek ülseri iyileştirir. Lif içeriği sayesinde kalp hastalıklarını önlemede etkilidir. Sindirim sistemindeki zararlı maddelerin atımını kolaylaştırır. Sinir sistemi üzerinde etkilidir ve sakinleştirici özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik yapısını korur ve güçlendirir kemik gelişimine faydalıdır bu nedenle çocuklara yedirilmesi oldukça faydalıdır. Kalorisi düşüktür ve diyet yapanlarda rahatlıkla tüketebilir.

Taze bamya yemeği, taze bamyanın yemeği zeytin yağlı etli kıymalı yapılabilir ya da bamyanın kızartması yapılabilir her şekilde tüketimi oldukça faydalı ve lezzetlidir.

Taze bamya yemeği yapımı için gerekli malzemeler
Taze bamya yemeği nasıl yapılır?

Taze bamya yemeği için öncelikle bamyalar temizlenir ve yıkanır domateslerin kabukları soyulur. Soğanlar soyulur ve yemeklik doğranıp tencereye alınır ve üzerine yağ eklenir ocağa alınır ve altı açılır. Soğanlar kızarırken sarımsakta soyulur ve ikiye kesilip tencereye atılır üzerine bir tatlı kaşığı salça ilave edilir ve salça kavrulunca kabuğu soyulmuş domatesler yemeklik doğranıp onlarda tencereye eklenir. Domatesler iyice yumuşayıp suyunu bırakınca temizlediğimiz bamyalar eklenir ve üzerine tuzu ilave edilir ve bir limonun suyu sıkılır iki su bardağı da su eklenip kısık ateşte yirmi dakika kadar pişirilir ve ona göre altı kapatılır, biraz dinlendirilir ardından servis edilir.
" } ] }