{ "title": "Taze Bamya Tarifi", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/taze-bamya-tarifi.jpg", "date": "21.01.2024 22:11:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Taze bamya tarifi, bamya yaz sezonunun en güzel sebzelerinden biridir. Ülkemizde yöresel olarak farklı bamya türleri yetişmektedir. Hepsinin lezzeti birbirinden farklıdır. Özellikle mide sorunları olanlara tavsiye edilen bamyanın faydaları sayılamayacak kadar çoktur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller bu sebzeyi ayrı bir yere taşır. Bazı kişiler bamyayı çok sevseler de bazıları pek yemeyi sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme yöntemleri ile alakası vardır. Eğer dikkat edilmezse bamya kendine has olan salgısını hemen dışa verir. Bu nedenle taze bamyayı ayıklarken, yıkarken pişirirken çok özenli olmalısınız. Bamyanın ya önceden yıkanması ve kuruduktan sonra ayıklanması gerekiyor ya da ayıklanarak tam pişirme zamanında yıkanması gerekiyor. Buna dikkat etmezseniz hemen salgısını yemeğe bırakır. Taze bamyayı ayıklarken de baş kısmını kubbe şeklinde kesmelisiniz. Bunlar ayıklama ve yıkama sırasında yapılacaklar. Bir de pişirme sırasında bamyanın fazla karıştırılmaması gerekiyor. Karıştırma işlemini mümkünse tencereyi sallayarak ya da tahta kaşıkla hafif şekilde yapmalısınız. Bamyanın kısık ateşte pişirilmesine de dikkat etmelisiniz. Bunlara özen gösterirseniz lezzetli bir taze bamya yemeği yiyebilirsiniz. Bamya zeytinyağlı pişirileceği gibi, kuzu etli, tavuklu yemeği olan bir sebzedir. Eğer zeytinyağlı pişirmek istiyorsanız daha büyük boylarını tercih etmelisiniz. Etli bamya için küçük olanları kullanmalısınız. Bir de en önemli konu bamya pişirirken koruk suyu ya da limon suyu kullanmanızdır. Bizim tavsiyemiz yazın zamanı olduğundan koruk suyu kullanmanızdır. Bamyadan bu kadar bahsettikten sonra taze bamya tarifini birlikte hazırlayalım. Biz yemeği kuzu etli pişirmeyi tercih ettik. Umarız beğenirsiniz.

Taze bamya tarifi için gerekli malzemeler
Taze bamya tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak bamyaları ayıklamalısınız. Baş taraflarını kubbe şeklinde kesin. İlk olarak size biraz zor gelebilir. Ancak alışınca kolayca ayıklayacaksınız. Çoğu kişi bamya ayıklamayı pek sevmez. Bu nedenle bamyanın lezzetinden mahrum kalırlar. Her güzelin bir kusuru olur derler ya bamyanın da kusuru bu diyelim. Ayıklama bitince bamyaları hiç suyla temas ettirmeden bekletelim.

Bir tencerede zeytinyağını kızdırarak, içine kuşbaşı kuzu etlerini atalım. Etler yağın içinde biraz kavrulunca, ocağın altını kısarak suyun salıp çekmesini bekleyelim. Bu işlemde etler iyice yumuşamalıdır. Suyunu çeken ve pişen etlere yemeklik doğranan kuru soğanı ve yeşil biberleri ilave edin. Bunları birlikte kavurmaya devam edin. Önce domates salçasını içine koyarak, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından domateslerin kabuklarını soyarak, küp şeklinde doğrayın. Bunları ve karabiberi de tencereye ilave ederek pişirmeye devam edin. Domateslerde suyunu çekince, bamyaları yıkayabilirsiniz. Hiç oyalanmadan bamyaları süzün. İçine koruk suyunu ya da limon suyunu koyun. Tuzunu da ilave ederek bamyaları harmanlayın. Bu arada tenceredeki malzemeye suyunu koyarak kaynamasını sağlayın. Tuzlanmış ve limon suyu konmuş bamyaları da tencereye ilave edin. Bu aşamadan sonra taze bamya yemeğini karıştırmamaya çalışın. Tencereyi hafifçe sallayarak malzemeleri karıştırabilirsiniz. Kısık ateşte bamyayı yaklaşık 15-20 dakika pişirmeniz yeterli gelir. Taze bamya çabuk pişer. Zaten fazla pişirmemeniz gerekir. Daha sonra taze bamya yemeğini ocaktan alarak kapağını açın. Kısa bir dinlenme süresinden sonra, yemeği pilavla birlikte servis edebilirsiniz. Pilav bamyaya yakışan yardımcıdır. Bu nedenle bamya pilav çoğu yörede birbiriyle özdeşleşmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }