{ "title": "Nohutlu Bamya", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/nohutlu-bamya.jpg", "date": "21.01.2024 17:08:27", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Nohutlu bamya yemeği birçok kişinin sevdiği ve sürekli yaptığı genellikle batı yörelerine ait bir yemektir. Bu yemeğin daha fazla yapılmamasının nedeni tabi ki malzemelerinin bol ve yapılışının ise zor olmasıdır. Aslında nohutlu bamyanın malzemeleri fazla olsa da yapılışı çok basittir. Bu tarifimi okuyarak nohutlu bamya yemeğini en kolay şekilde pratik olarak yapabilirsiniz. Bamya, mevsimsel bir bitki olsa da mevsiminde toplanarak konserve yapılan bamyalar özellikle soğuk kış aylarında nohutlu ya da diğer şekillerde tüketilerek vücudun ihtiyaçlarını karşılar. Bu sayede hastalıklardan çok daha rahat bir şekilde korunabilirsiniz.

Nohutlu Bamya Malzemeleri
Nohutlu Bamya Nasıl Yapılır?

Bu malzemeler tezgâh üzerinde hazırlandıktan sonra artık yapılış aşamasının ilkine geçebilirsiniz. Öncelikle bir gün önceden nohutları ıslatın ve bir gün boyunca suda bekletin daha sonra nohutları bir güzel haşlayın ve kenarda hazırda bekletin. Nohutların nasıl pişirileceğini mutlaka biliyorsunuzdur. Eğer sizlerde bununla uğraşmak istemiyorsanız hazır haşlanmış nohut alabilirsiniz.

Daha sonraki işlemimiz ise bamyalar üzerinedir. Bamyaların tepe kısımlarını yuvarlak yani huni şeklinde keselim. İsteğinize göre bamyaları iki ya da üç parçaya ayırınız. Bu işlemden sonra artık diğer aşamaya geçebiliriz.

Daha sonraki işlem ise sebzeler üzerinedir. Şimdi soğanlarımızı doğrayabildiğiniz kadar ince kıyalım ve suyunu süzelim. Hatta acılığından kurtulmak için yıkayıp sıkabilirsiniz. Sarımsağı da havan yardımı ile iyice ezin ve zencefil toz değilse onu da ince ince kesin. Derin bir tencere içerisine tereyağını ve sıvı yağı ekleyerek bir süre ocakta kızdırın ve yağı tam olarak eritin.

Doğradığımız soğanları, bu yağ içerisinde rengi pembeleşinceye kadar yanmayacak şekilde karıştırın ve soğan tam pişmeye yağın sarımsakları ilave ederek iyice karıştırın. Sürekli karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika daha pişirin ve ardından domatesleri, zencefili ve kırmızı biberleri ilave edin. Bu aşamada acı seven kişiler isteğe göre pul biber ekleyebilirler.

Artık sonlara yaklaştık. Bu aşamada bamyaları ve et suyunu sıcak bir şekilde ekleyin ve pişirmeye devam edin. Bol sulu bir yemek olmadığı için toplam 2 bardak su yeterli olacaktır. Nohutlar önceden haşlanmış olduğu için en son nohutları ekleyerek bamyanın pişmesini bekliyoruz. Bamya bir süre sonra pişecektir ve ardından kimyon karabiber gibi baharatlarla birlikte maydanozu ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar daha pişirerek işlemi sonlandırıyoruz. Bu şekilde nohutlu bamya hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }