{ "title": "Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/kurutulmus-bamya-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 17:09:33", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kurutulmuş bamya nasıl pişirilir, Bamya kurusu özellikle kış aylarında tüketilir. Yemeği, çorbası, mezesi yapılan bamya; yazdan alınıp kışa hazırlık için konserve veya kurutulmuş halde depolanabilir. Sağlık açısından zengin bir sebzedir.

Taze bamya yemeğinde olduğu gibi kurutulmuş olan sebze ister zeytinyağlı ister etli pişirilebilir. Zeytinyağlı pişirilen bamya soğuk-sıcak servis edilirken, etli ve kıymalı yapılan kuru bamya ana yemek olarak sofralarda yerini alır.

Zeytinyağlı bamya için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı kuru bamya nasıl yapılır?

Kaynayan bol suyun içerisine bamyalar atılıp 5 dk. Kaynatılır. Soğanlar ve sarımsaklar doğranır. Yemek yapılacak tencereye sıvıyağ konup soğanlar kavrulur. Doğranan sarımsak salçayla birlikte eklenir. Salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur. Tuzu ve biberi atılıp bamyalar eklenir. Salçayla bamyalar karıştırıldıktan sonra üzerine 5 bardak su dökülür. Kaynayan bamyalar yumuşamaya başladığında, nohutlar ve nar ekşisi yemeğe eklenir ve 5 dk. Daha kaynatıldıktan sonra yemeğin altı kapatılır. İsteğe göre zeytinyağlı bamya sıcak veya soğuk servis edilir.

Etli kuru bamya için malzemeler
Etli kuru bamya nasıl yapılır?

Bir tencereye bol su konur. Kaynamaya başlayınca bamyalar ipiyle beraber içine atılır. Sirke de eklenip 5 dk. Kaynatılır. Süzülen bamyalar soğuk suya tutulur. Havuçlar küp küp, soğanlar ince ince doğranır. Yemek yapılacak tencerede tereyağı eritilip etler konulur. 4-5 dk. Kavrulduktan sonra soğanlar eklenir. 3-4 dk. Daha kavrulmaya devam edilir. Tuzu ve suyu eklenip pişirilmeye başlanır. Daha sonra bamyalar ipten çıkartılıp havuçla beraber tencereye katılır. Limon suyu katılıp pişmeye bırakılır.
" } ] }