{ "title": "Konya Usulü Bamya Çorbası", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/konya-usulu-bamya-corbasi-780.jpg", "date": "20.01.2024 13:35:16", "author": "funda başlama", "article": [ { "article": "Konya usulü bamya çorbası, ara yemek olarak Konya'lıların yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir. Konya usulü bamya çorbası Konya düğünlerinin, iftar yemeklerinin, davetlerinin ve özel günlerinin vazgeçilmez çorbasıdır. Bu çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özellik, normalde çorba başlangıç yemeği olarak getirilirken, bu çorbanın Konya düğünlerinde ana yemekten hemen sonra ara yemek olarak servis edilmesidir. Konya düğünlerinde önce pilav üstü kavurma sonra Konya usulü bamya çorbası sonra yine pilav üstü kavurma getiriliyor. Arada getirilen Konya usulü bamya çorbası 'ikinci pilavı yiyebilesiniz diye' diyerek servis ediliyor. Ekşi olması nedeniyle ikinci yemek için iştah açtığı düşünülüyor. Bu çorbanın diğer özelliği sıcak sıcak yenmesidir. Ayrıca ekşi bir çorba olduğundan ekşi severlerin damak tadına daha çok hitap ediyor. Hakiki Konya usulü bamya çorbası yapmak istiyorsanız kesinlikle çiçek bamya kullanmalısınız. Yaz aylarında bahçelerde yetiştirilen çiçek bamyalar ipe dizilerek kurutulur. Bu çiçek bamyaların en büyüğü fındık kadardır.

Konya usulü bamya çorbası malzemeler
Konya usulü bamya çorbası nasıl yapılır?

İlk olarak bamyalar kevgirde avucumuzla sürterek ya da bir bez yardımıyla kıllarından temizlenmeli. Bu işlemi yapmazsak bamyalar sert kalır ve yerken bizi rahatsız edebilir. Daha sonra temizlenen bamyalar birkaç dilim limon eklenmiş suda yarı haşlanır ve ipleri çıkartılır. Limon bamyaların sünmemesini sağlar. Düdüklü tencereye tereyağı ve yarım kilo et eklenip etler suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Etler iyice kavrulduktan sonra soğanlar eklenir ve pembeleştirilir. Salça ve baharatlar eklenir, birkaç defa karıştırıldıktan sonra suyu eklenir. Su kaynamaya başlayınca bamyalar eklenir. Bamyalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tam olarak suyunun lezzetlenmesi için kaynama uzun sürebilir. Son olarak limon tuzu eklenerek 5 dakika daha kaynatılır. Konya usulü bamya çorbası ocaktan alındığı an sofraya servis edilir ve sıcak tüketilir.

Afiyet olsun.
" } ] }