{ "title": "Kıymalı Kuru Bamya", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/kiymali-kuru-bamya-5502.jpg", "date": "21.01.2024 17:48:07", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Kıymalı Kuru Bamya, lezzetiyle ve sağlıklı besin değerleriyle bilinen çok güzel bir tariftir. Bamyaları bir bıçak yardımıyla uç kısımlarından oval gelecek şekilde kestikten sonra ipe dizerek kurutabiliriz ya da kalemtraş yardımıyla da açtıktan sonra, bir ipe dizerek kurutabiliriz. Aktarlarda veya marketlerde de kuru bamya satışı yapılmaktadır. Ama evlerde kurutulan bamyanın da yerken lezzeti bir başka olur tabii. Bamya temizlemek zor ve meşakkatli bir iştir. Bu yüzden kendi kuruttuğum bamyayı, kendim yemeğini yapmayı tercih ediyorum. Bamyaları kurutmak için önce aynı boyda olanlarını alıp temizlemek gerekir. İğnenin ucuna pamuk ipliği geçirerek dizebilirsiniz. Güneş görmeyen ama ışık alan bir odada veya hafif rüzgâr alan bir yerde rengi solana kadar ve kupkuru kalıp, buruşana kadar bekletmelisiniz. Kuru bamya, mevsimi geçtiğinde istenildiği zaman çıkarılıp yemeği yapılabilir. Bamyayı sadece kıymalı değil, etli ve zeytin yağlı da yapabilirsiniz. Kuru bamya yaparken önceden kaynar suda bekletilir ya da biraz haşlanır. Haşlarken ya da suda bekletirken içine limon suyu atmanız, bamyanın ağdalanmasını önler.