{ "title": "Kışlık Bamya", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/kislik-bamya.jpg", "date": "20.01.2024 03:13:10", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Kışlık bamya, hazırlamanın 3 yöntemi var. Şoklayarak buzluğa kaldırma, bamyaları pastörize ederek konserveleme ve doğal ortamda kurutma. Kışın tüketmek için saklayacağınız sebzeleri bu 3 yöntemden birini kullanarak hazırlayabilirsiniz. Yaz aylarında çıkan bamyanın en tazesini ve kalitelisini alıp kışın tüketebilmeniz için yapmanız gereken, buzluğa atmak, konserve yapmak veya kurutmaktır.

Dondurma yöntemiyle kışlık bamya nasıl yapılır?

Kışlık Bamya Malzemeleri
Kışlık Bamya Nasıl Yapılır?

Bamyalar temizce yıkanıp sapları ayıklanır. Domateslerin kabukları soyulup bir tencereye konur. Ocağın üzerinde orta ateşle 2 dk. Pişirilir. Üzerine limon suyuyla birlikte bamyalar eklenir. Tuz da ilave edilerek bamyaların rengi sararıncaya kadar pişirilir. Arada fazla ezmeden bamyalar karıştırılır. Takriben 15 dk. Sonra ocaktan alınan bamyalar soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra istenilen bir boyda buz dolabı poşetlerine pay edilen bamyalar dondurucuya veya buzluğa kaldırılır.

Dondurucuya konan bamyalar domates sosu yerine şoklama işlemi de yapılabilir. Şoklama yapılarak buzluğa konan bamyalar daha sonra çıkarıldığında istenilen şekilde kullanılabilir. Şoklama ile buzluğa konan sebzeler daha diri ve tadı daha taze kalır.

Şoklama için: Bir tencerede bol su kaynatılır. Başka bir kaba ise buzlu su hazırlanır. Kaynayan suya yıkanıp ayıklanmış bamyaların birazı atılıp 3 dk. Kaynatılır. Haşlanan bamyalar tencereden alınıp soğuk suyun içine atılarak şoklama yapılır. Hemen soğuyan bamyalar bir bezin ya da havlu kâğıdın üzerine konur. Suyu emildikten sonra buzdolabı poşetine konup dondurucuya kaldırılır. Tüm bamyalar bitene kadar azar azar bu işlem uygulanır.

Konserve yöntemiyle kışlık bamya nasıl yapılır?

1 kg bamyaya bir kg domates olarak malzemeler ayarlanır. Bamyalar temizce yıkanıp saplarından ayıklanır. Domatesler soyulup küp-küp doğranır. Pişirilecek tencereye domatesler koyulur ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayan domatesin içerisine bamyalar da eklenir. İstenilen ölçüde tuz eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Bamyalar kavrulup rengi sarıya dönmeye başladığı zaman 2 çay bardağı sıcak su ve limon suyu eklenir. 5-10 dk pişirildikten sonra altı kapatılıp hemen kavanozlara konur. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılıp ters çevrilir. 1 gün öyle bekletilen bamyaların kapakları kontrol edilir. Eğer su sızdıran varsa kapağı değiştirilir. Daha sonra serin yerde muhafaza edilip konserveler kış için saklanır.

Kurutma yöntemiyle kışlık bamya nasıl yapılır?

Kurutmak için alınan bamyaların öncelikle taze ve çürük olmamasına dikkat edilir. Temizce yıkanıp sapları fazla derin olmadan alınır. Bir iğne yardımıyla tüm bamyalar pamuklu bir ipe geçirilir. Direk güneş almayan bir yere asılarak kurutulmaya bırakılır. Sebzelerin balkon ya da teras gibi açık havada kurutulması gerekir. İyice kuruduğuna emin olduğunda tozlanmaması için bir torbaya konur. Nemlenmemesi isin kuru ve serin yerde muhafaza edilir.
" } ] }