{ "title": "Etli Bamya", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/etli-bamya.jpg", "date": "19.01.2024 16:47:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Etli bamya, genellikle kuzu etiyle pişirilen lezzetli bir yemektir. Yazın gözde sebzelerinden olan bamyayı etli pişirecekseniz mutlaka küçük boylarını tercih etmelisiniz. Hem de en küçük minik olanları tercih ederseniz daha lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz. Eti ise kuzunun but tarafından kuşbaşı olarak alın. Bamya yaz aylarında özellikle Ege bölgemizde bol miktarda yetişir. Sindirim sisteminin koruyucu, midenin en iyi dostudur. Bu nedenle yaz geldiğinde taze bamya, kışın ise kuru bamyayı sıkça tüketmelisiniz. Çocuklarınıza da bamyayı sevdirmelisiniz. Ayıklanmasından, yıkanmasına ve pişirmesine kadar dikkatli olursanız, pişireceğiniz yemeğin tadına doyum olmaz. Çünkü dikkat edilmezse bamya kendine has salgısını yemeğin içine salar. Bu sizlere yardımcı olacak bilgileri yemeğin tarifinin içinde vereceğiz. Şimdi etli bamya yemeğini pişirmeye başlayabiliriz. Bu arda pirinci kabartmayı unutmayalım. Malum bamya pilavsız gitmez.

Etli bamya için gerekli malzemeler
Etli bamya nasıl yapılır?

Pazardan küçük olan bamyaları aldıktan sonra, hiç suyla temas ettirmeyin. Bunları önce baş kısımlarını kubbe şeklinde keserek ayıklayın. Bamyanın salgısını bırakmaması için ya ayıklamadan önce yıkamanız ve kurutmanız gerekiyor ya da önce ayıklamanız, daha sonra pişirirken yıkamanız gerekiyor. Biz önce ayıkladığımızdan, bamyaları yıkamadan süzgüde bekletiyoruz.

Şimdi yemeği pişireceğimiz tencerenin içine kuşbaşı kuzu etini koyarak, kısık ateşte et kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyoruz. Bamya çabuk pişeceğinden, etin daha önceden pişmesi gerekiyor. Suyunu çeken etin içine zeytinyağını koyun. Buna yemeklik doğranmış kuru soğanı ve yeşil biberi ilave edin. Hep birlikte malzemeyi karıştırmaya devam edin. Bu arada domates salçasını da içine koyun. Salçanın kokusu çıkınca, kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave ediyoruz. Malzemeyi bir süre daha ocakta pişirmeye devam edelim. Suyunu biraz çekince yemeğe bir miktar su ilave edelim. Karabiberini atalım.

Bu aşamada ayıklanmış bamyaları kevgirin içinde yıkayalım. Bunları bir kâseye alarak, içine limon suyunu ya da koruk suyunu koyalım. Yemeğe yetecek kadar tuzu ilave edince, bamyaları bunlarla harmanlayalım. Hiç beklemeden tencerede kaynamakta olan malzemenin içine bamyaları koyalım. Bamya yemeği pişerken fazla karıştırılmaz. Karıştırmak istediğinizde ise tahta kaşık kullanmalısınız. Bu nedenle sadece tencereyi sallamakla yetinelim. Eğer suyu az geldiyse, bamyaları hafif örtecek kadar ilave edebiliriz. Bamya yemeği 15-20 dakika kısık ateşte pişince istenen derecede pişmiş olur. Ocaktan alarak yanında pilav servisiyle birlikte ikram edebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }