{ "title": "Bamya", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya.jpg", "date": "21.01.2024 20:33:33", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Bamya, bamya vitamin mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Tüm dünya üzerinde bulunan bir sebzedir ve bulunduğu ülkelere göre farklı isimler ile anılır. Bamyanın içerisindeki lifler yararlı nitelikte olup bağırsakların sağlığını korumaya oldukça yardımcıdır. İçerisinde yüksek miktarda su yüzdesi bulundurur ve böylelikle şişkinliği giderir bağırsak ve mide sorunlarının oluşumunu önler. Bamya kan şekerini de düzenler. Bamya yaz aylarında oluşan güneş çarpmaları içinde oldukça iyidir. Astım ve şeker hastalıkları için de oldukça faydalı bir sebzedir. Bamya alırken küçük ve çok olgunlaşmamış olanları tercih edilmelidir bunlar daha kolay pişer ve daha lezzetli olurlar. Bamyanın birçok çeşitte yemeği yapılır etli bamya bamya çorbası bamya kavurması kızartması hepsi birbirinden lezzetli olur ama besin değerlerinin kaybolmaması için çok yüksek olmayan ateşte pişirmemek gerekir. Bamya tariflerine bakacak olursak,

Etli bamya yapımı için gerekli malzemeler
Etli bamya nasıl yapılır?

Yemeğimizin yapımı için öncelikle etimizi bir tencereye alıp iyice haşlayalım. Pişmeye yakın bir ayarda olmalı çünkü bamyanın içinde pişmesi geç olabilir bamya çabuk pişer et sert kalır bu nedenle pişmeye yakın bir kıvamda olmalıdır. Bamyaları sap ve sakal kısımlarını tüylerini iyice temizleyin ve yıkayıp kuruması için bir bezin üzerine alın bamyalar kururken üç adet domatesi yıkayıp kabuklarını soyun ve küp-küp doğrayın. Sarımsakları da soyun ve ikişer parçaya ayırın. Bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin ve üzerine soğanı küçük küçük doğrayın soğan kızarınca domates ve sarımsağı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Haşladığınız eti suyu ile bu tencereye alın ve üzerine bamyaları ekleyin yarım çay bardağı limon suyu ve tuzunu da ekleyip kısık ateşte yirmi yirmi beş dakika pişirin. Oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemektir.

Bamya çorbası yapımı için gerekli malzemeler
Bamya çorbası nasıl yapılır?

Bamya çorbası için kuru bamya bir bezin içerisinde ovalanarak tüyleri ayıklanır ve ayıklandıktan sonra bir tencereye alınır ve üzerine su ilave edilerek haşlanır üzerine iki dilim limon kesilir ve eklenir bamyalar yumuşayana kadar on on beş dakika pişirilir. Pişen bamyaların suyu süzülür ve bir tabağa alınır başka bir tencerede kuşbaşı doğranmış kuzu eti kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çekince üzerine tereyağı ve küçük doğranmış soğanlar eklenir soğanlar kavrulunca salçası ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir. Salça kavrulnca üzerine 5-6 bardak su ilave edilir ve ardından bamyalar limon suyu ve tuzu eklenir kısık ateşte pişirilir ve sıcak sıcak sunulur.
" } ] }