{ "title": "Bamya Yemeği", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-yemegi.jpg", "date": "19.01.2024 11:17:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bamya yemeği, pek çok kişinin severek yediği, ancak bazı kişilerin de fazla sevmediği bir yemektir. Bunun nedeni bamyanın kendine has salgısı yüzünden olabilir. Ancak yemeği pişirirken biraz dikkatli olursanız, daha lezzetli bir bamya yemeği pişirebilir, sevdiklerinize de bunu sevdirebilirsiniz. Bamyanın salgısını yemeğe vermesine engel olmak için, öncelikle bamyaları ayıkladıktan sonra suya maruz bırakmamalı, yemeği pişirirken fazla karıştırmamalı, metal kaşık kullanmamalı ve yemeğin içine limon suyu ya da koruk suyu ilave etmelisiniz. Aslında bamya yemeği kolay pişen lezzetli bir yemektir. Sadece özenle pişirilmeli, elinizin lezzetini de yemeğe katmalısınız. Büyük boydaki bamyaları seviyorsanız, bunu zeytinyağlı olarak pişirmeli, küçük boyda olan bamyalarla etli, kıymalı, tavuklu bamya yemeği pişirmelisiniz. Yemeğin yanında pilavda hazırlamalısınız. Çünkü bamya pilav ayrılmaz bir ikilidir. Bunlarla güzel bir öğün oluşturabilirsiniz. Bamya ayıklamakta gözünüzü korkutmasın. Sadece baş tarafından döndüre döndüre keserek bamyayı ayıklayacaksınız. Başlangıçta biraz zorlansanız da giderek eliniz bunu yapmaya alışacak. Bazıları bamyayı ayıklarken, başını düz olarak kesmeyi tercih eder. Ancak bu kesinlikle uygun değildir. Bamyanın kendine özel görünümü korunmalı ve içindeki salgısının dışarıya fazla çıkmaması için ayıklama bu şekilde yapılmalıdır. Bamya yemeğini beraber pişirmeye başlayalım. Kolay gelsin.

Bamya yemeği için gerekli malzemeler
Bamya yemeği nasıl yapılır?

Öncelikle bamyaları ayıklamakla işe başlayalım. Daha önceden bamyaları yıkayıp kuruladıysanız, yıkamayacağınız için ayıkladığınız bamyalar salgılarını dışa vermez. Bunu yapmadıysanız ayıkladıktan sonra bamyaları yemeğin içine atacağınız zaman yıkamayı unutmayın. Ayıklama işlemi bitince kuru soğanı ve biberi yemeklik şekilde doğrayın. Tencerenin içine zeytinyağını koyarak ateşin üzerine alın. Yağ kızınca soğanları ve biberi içine atın. Hafif kavrulduktan sonra içine kuşbaşı kuzu etini ilave edin. Ocağın altını kısarak etin suyunu salıp çekmesini bekleyin. Bu aşamada ette iyice yumuşar. Kuzu eti kullandığımız için etin pişmesi kolay olur.

Daha sonra tencereye domates salçasını koyarak kavurmaya geçin. Salçanın kokusu çıkınca içine domatesleri yemeklik doğrayarak ilave edin. Malzemeler birlikte özdeşleşince, içine yıkadığınız ve limon suyu ile tuzla karıştırdığınız bamyaları hemen atın. Sakın bamyaları önceden yıkayarak bekletmeyin. Çünkü hemen salgısını dışarıya verir ve yemeğiniz istediğiniz gibi olmaz. Ayıklamadan yıkadıysanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Sadece limon suyu ve tuzla karıştırıp yemeğin içine atabilirsiniz. Yemeğe bamyaların hizasında su ilave ederek, kısık ateşte yemeğin pişmesini sağlayın. Bamya yemeği fazla su istemez, fazla yüksek ateşte de pişirilmez. Yaklaşık 15-20 dakika içinde de pişmiş olur. Yemeği sıcak servis etmeniz gerekir. Bu nedenle pilavı da bu esnada pişirip hazır etmelisiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }