{ "title": "Bamya Yemeği Tarifi", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-yemegi-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 21:17:14", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "

Bamya yemeği tarifi, bu yemek her yörede yapılabilmektedir. Özellikle Konya ilimizde çorbası daha çok yapılmaktadır. Küçük bamyalar tercih edildiği sürece lezzetinden ödün vermeyecek güzel bir yemek türüdür. Kurutması ve konservesi de yapılabilmektedir. Tüylü olması hasebiyle birçok kişi tarafından tercih edilmese de birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle annelerin çocukları için tercih etmesi gerek sağlıklı yemek çeşitlerindendir. O halde tarife geçmeden evvel bamyanın faydalarına değinmekte fayda var. Bamyanın faydaları şu şekildedir:
Bamya Yemeği Malzemeleri
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak eti su, soğan, zeytinyağı ile tam pişirmeden soteleyelim. Bamyaların sakal diye adlandırılan bamyanın sapına doğru olan tüylü bölümleri ayıklanmalıdır. Tekrar yıkanarak temiz bir örtü üzerine serpilerek kuruması beklenmelidir. Bu arada domatesleri büyük küpler halinde keselim. Diğer taraftan sarımsakları tüm olarak kabuklarından ayıklayalım. Üzerinde su damlacığı kalmayan bamyalar sap kısımları koni biçiminde kesilmelidir. Bu biçimi bıçağı döndürerek verebiliriz. Koni şeklinde kesmemizin asıl amacı bamyanın içindeki sümüklü yapıyı içine hapsetmektir. Eğer bamyaların sap kısımları küt olacak bir biçimde kesilirse limon bile katılsa bu sümüklenme işleminin önüne geçilememiş olunur. Yani koni biçiminde kesildiği takdirde bamyanın istenmeyen sümüksü yapısı daha fazla bamya içerisinde hapsedilir ve sap kısmındaki koni biçiminde kesilen etli bölüm bamyanın en lezzetli yerlerinden biridir. Sap kısımları da koni şeklinde hazırlanan bamyalar sarımsak, iri küp doğranmış domatesler, özellikle limon suyu ve tuz çukur bir kâsede iyice karıştırılarak harç hazırlanmalıdır.

Ev hanımları pratiklik kazanmak isterlerse bu harcı bir gece evvelden yapıp buzdolabında bekleterek ertesi gün yapılacak yemeğin harcını hazır hale getirmiş olup zamandan tasarruf sağlarlar. Daha önceden etin pişme suyuna attığımız tüm soğan bu et tenceresinden çıkarılmalıdır. Et ve suyu yine tencerede kalmaya devam etmeli diğer malzemeler bu tencereye ilave edilmelidir. Yani bu et tenceresine limon suyu, iri küp doğranmış domatesler, tüm haldeki sarımsaklar ve koni biçiminde sapları kesilmiş bamyalar ilave edilmelidir. Ayrıca tencere orta boy olacak şekilde tercih edilmelidir. Bu orta büyüklükteki tencereye malzemelerin üzerini aşmayacak seviyede ılık su ilavesi yapılmalıdır ve kaynatmaya devam edilmelidir. Yemeği ocaktan almaya yaklaştıkça zeytinyağı ilavesi yapılarak çok az daha pişirilmelidir. Bu arada sebzeler pişmeden iyice harmanlanmalıdır. Çünkü pişme işlemine yakın bu sebzeler çok fazla ve ani hareketlerle karıştırılmamalıdır. Zira bamya hassas bir sebze olduğundan dolayı kaşık darbeleri ile dağılıp sümüklü yapıyı ortaya çıkarır. Bu da yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü bozarak lapa gibi görünmesine sebep olmaktadır. Tüm kaynatma işlemi aşağı yukarı 20-25 dakika kadar sürmelidir.

Not. Limon suyu bu yemeğin olmazsa olmazıdır Çünkü limon bamyanın sümüklü yapısını içerisinde tutmasına yardımcı olmaktadır.

Afiyet Olsun.
" } ] }