{ "title": "Bamya Yemeği Nasıl Yapılır", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-yemegi-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 11:21:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bamya yemeği nasıl yapılır, bamya yemeği aslında kolayca pişirilir. Ancak çoğu kişi bamya pişirmeye çekinebilir. Bamya gerektiği gibi pişirilmediğinde, yemeğe kendi salgısına salan bir sebzedir. Bu nedenle bamyanın ayıklanması, yıkanması ve pişirilmesinde bazı konulara dikkat edilmelidir. Öncelikle bamya ıslak olduğunda ayıklanmaz. Bamyayı ya ayıklamadan yıkayıp kurutacaksınız ya da ayıkladıktan sonra pişirme sırasında yıkayacaksınız. Buna dikkat edilmediğinde, bamya daha pişirmeden hemen salgısını dışarıya verir. Bu yüzden öncelikle bamyanın yıkanmasına dikkat ediyoruz. Bunun dışında bamya ayıklamak çoğu kişi için sorun haline gelebilir. Çünkü tek tek başlarını kubbe gibi çevirerek ayıklamanız gerekir. Öyle başını keserek bamya ayıklanmaz. Ayrıca bamya pişme sırasında da dikkat edilmesi gereken bir sebzedir. Pişirirken fazla karıştırılmamalı, karıştırma tahta kaşıkla olmalı gibi detaylara dikkat edilmelidir. Bunlara özen gösterirseniz ister zeytinyağlı bamya, isterseniz etli, tavuklu bamya yemeği pişirebilirsiniz. Sizler için hazırladığımız bamya tarifinde bu detayları anlatmaya çalışacağız. Dilerseniz yemeğin yapımına başlayalım.

Bamya yemeği için gerekli malzemeler
Bamya yemeği nasıl yapılır?

Öncelikle bamya pişirmeye niyetlendiyseniz, bamyaları önceden yıkayın deriz. Hatta bir gece önceden yıkayın ve kevgirin içinde süzülmeye bırakın. Bamyalar ertesi güne kadar iyice kurusun. Eğer böyle yıkamayı unutursanız, bamyayı yıkamadan ayıklamalısınız. Tam pişirme sırasında bamya tencereye ilave ederken yıkarsınız. Şimdi bamyalar kuruduysa, önce bamyaları ayıklayın. Sizi en fazla oyalayacak olan bu işlemdir. Çünkü her bamyanın başını kubbe şeklinde yuvalayıp keseceksiniz. Yemeği etli yaptığımızdan bamyalarımızın boyunu da küçük tercih ettik. Çünkü büyük boydaki bamya genellikle zeytinyağlı olarak pişiriliyor.

Bamyaları ayıklamayı tamamladıktan sonra, tencerenin içinde önce kuşbaşı etimizi pişireceğiz. Eti tencereye koyun ve kendi suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Kuzu eti olduğundan çabuk pişecektir. Et suyunu çektiğinde içine zeytinyağını koyalım. Kuru soğanı ve sivri biberi yemeklik doğrayarak, içine atıyoruz. Bunlar kavrulurken, bir taraftan domateslerin kabuklarını soyun ve yemeklik küp şeklinde doğrayın. Bu arada soğanların içine domates salçasını koyalım ve kokusu çıkana kadar kavuralım. Domatesleri de tencereye ilave edin. Malzemeleri hep birlikte pişirmeye devam edin.

Bamyaları daha önceden yıkadığımız için, tencereye limon suyu ve tuzla birlikte ilave ediyoruz. İçine bamyanın hafif hizasında olacak şekilde suyunu da koyalım. Bu aşamada yani bamyaları tencereye koyduktan sonra yemeği fazla karıştırmamaya çalışın. Karıştırma sırasında tahta kaşık kullanın ve gerekirse tencereyi sallayarak karıştırmayı tamamlayın. Bamya yemeğini kısık teşte pişirmelisiniz. Öyle harlı ateşte bamya yemeği pişmez. Bunlara dikkat ederseniz 15-20 dakika içinde oldukça lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz. Yanına pirinç pilavı yapmayı da unutmayın.

Afiyet olsun.
" } ] }