{ "title": "Bamya Tarifi", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 10:04:40", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Bamya Tarifi, Bamya bitkisi, ebegümecigiller familyasından olup yaprakları asma yapraklarına benzerlik gösteren, oluşan bitki beş bölmeli olarak meydana gelen, tohumları yeşil renkte olan yemeklerde kullanılan bir sebze türü olarak bilinmektedir. Bamya oldukça faydalı olan bir bitki olarak bilinir. Tüketimi yaş olarak ya da kuru olarak yapılır. Oldukça lezzetli olan bu bitkiden konservede yapılmaktadır. Bamya özellik olarak mide bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olur ve kişilerde oluşan kabızlığın giderilmesinde birebirdir.

Etli Bamya Tarifi Malzemeleri
Etli Bamya Nasıl Yapılır?

Önceden hazırlamış olduğumuz bir tencere içerisine sızma zeytinyağını alalım ve kuru soğanlarıince doğrayıp tencere içerisine alalım, güzelce kavuralım. Soğanlar kavrulmaya yakın kuzu kıymayı tencereye ekleyelim ve kavuralım. İçerisine domates salçasını ilave edelim. Sonra güzelce küp doğranan domatesleri de tencereye ilave edelim. Sarımsakları da tencereye ilave edelim. Bamyaları da tencereye ilave ederek üzerine sivri biberleri doğrayarak, 2 bardak su ilave edelim. Karabiberi, kırmızı pul biberi, tuzu da tencereye ekleyerek tencerenin ağzını kapatıp ocağın altını kısık ateşte açarak 30 dakika kadar pişmeye bırakalım. Etli bamya yemeğimiz servise sunulması için hazır duruma gelmiş olacaktır afiyet olsun.

Zeytinyağlı Bamya tarifi Malzemeleri
Zeytinyağlı Bamya Nasıl Yapılır?

Bamyalar bir kaba alınarak sap kısımları güzelce temizlenir. Temizlenen bamyalar bol suyla güzelce yıkanarak bir kaba alınır. Önceden hazırlamış olduğumuz bir tencereye sızma zeytinyağı ekleyerek soğanları doğrayıp tencereye ekleyelim. Aynı şekilde sarımsakları da tencere içerisine alınır ve kavrulur. Kavrulan soğan ve sarımsakların içerisine domates salçasını ve biber salçasını ilave edelim. Domateslerin kabuklarını soyarak rendeden geçirelim ve tencerenin içerisine atarak 1-2 dakika daha kavuralım ve hazırlamış olduğumuz bamyaları tencereye ekleyerek üzerine tuz, limon, sıcak su ve bir miktar şekeri de ilave ederek tencerenin ağzını kapatıp bamyanın pişmesini sağlayalım.

Afiyet olsun.

Ekşili Bamya Tarifi Malzemeleri
  • 750 gram taze bamya ya da kuru bamya
  • 2-3 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 adet sivri yeşil biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • Bir adet limon
  • Biber salçası
  • Yarım fincan nar ekşisi
  • Tuz
  • 5 su bardağı sıcak su
  • Karabiber, kimyon
  • İsteğe bağlı olarak baharat çeşitleri kullanılabilir
Ekşili Bamya Nasıl Yapılır?

Taze olarak temin etmiş olduğumuz bamyaların saplarını keserek yarım saat kadar sirkeli suda bekletelim. Sirkeli suda yarım saat bekletilen bamyaları güzelce yıkayarak bir kaba alalım. Önceden hazırlamış olduğumuz bir tencere içerisine sızma zeytinyağı ilave ederek soğanları ve sarımsakları doğrayıp kavrulması için tencere içerisine alalım. 5 dakika rengi değişene kadar kavrulan soğanların üzerine biber salçasını ilave ederek birkaç dakika daha kavuralım. Üzerine bamyaları ekleyelim ve halka şeklinde doğranan sivri yeşil biberleri de ilave edip sırasıyla limonu, tuzu, kimyonu, karabiberi, nar ekşisini ve sıcak suyu da ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ve yemeği pişmeye bırakalım.

Afiyet olsun.

Tavuklu Bamya Tarifi Malzemeleri
  • Yarım kilo taze bamya
  • 1 paket tavuk göğsü
  • 2-3 adet orta boy patates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1-2 adet orta boy havuç
  • 2-3 adet orta boy kuru soğan
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • Sızma zeytinyağı
  • 3 bardak kaynamış su
Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?

Bamya tarifine soğanları, sarımsakları doğrama tahtasına alarak ince ince kıyarak başlayalım. Bunları tencere içerisine alarak üzerine sızma zeytinyağı ilave edelim. Havuçların ve patateslerin kabuklarını soyarak doğrama tahtasında küp-küp doğrayalım ve tencere içerisine alalım. Bütün malzemeleri tencere içerisinde 10 dakika kadar kavurup üzerine salçaları ilave edelim. Kavrulan malzemelere bamyayı da ekleyerek birkaç dakika daha kavuralım ve tencereye karabiber, kimyon, tuz ve sıcak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatalım.

Afiyet olsun.

" } ] }