{ "title": "Bamya Şoklama", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-soklama.jpg", "date": "21.01.2024 12:40:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bamya şoklama, bir yaz sebzesi olan bamyanın yaz aylarında şoklama yapılarak derin dondurucuda kış aylarında tüketilmek için saklanmasıdır. Sebzeler kışın kullanılmak üzere saklanmak istenirse, bunu 3 farklı yolla yapılabilir. Bunlar şoklanma yoluyla derin dondurucuya koyma, pastörize edilme suretiyle konserve yapma ve kurutarak saklama yollarıdır. Genellikle bunların arasında en fazla şoklama tercih edilmektedir. Bunun sebebi sebzelerin taze iken sahip olduğu vitamin ve minerallerin şoklama yönteminde daha iyi korunmasıdır. Bamyanın faydalarından kış boyunca yararlanmak, bu sebzeyi aynı lezzette tüketmek için sizlere bamya şoklama yöntemini anlatacağız. Mevsimi geçmeden sizlerde derin dondurucuya biraz bamya koyabilirsiniz. Vereceğimiz ölçüleri dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Bamya şoklama için gerekli malzemeler
Bamya şoklama nasıl yapılır?

İlk olarak şoklama yapılacak bamyaların sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Bamyaların sağlıklı bir şekilde ayıklanması gerekiyor. Aynı yemeğini yapar gibi baş kısımlarını konik biçimde kesin. Geniş bir tencerenin içine 5 litre su koyun. Buna 1 adet limonun suyunu ve 1 tatlı kaşığı deniz tuzunu ilave edin. Bamyaları ayıklayınca bu suyun içine koyun. Bamyalar burada hem kararmadan duracak hem de salyalarını iyice akıtacak.

Bamyanın tamamını ayıkladıktan sonra, bir tencerede su kaynatmaya başlayın. Başka bir tencerenin içine de buzlu su hazırlayın. Su kaynadıktan sonra içine en fazla yarım kilo bamya atın. Bunları sadece 3 dakika kadar haşlayın. Daha sonra kaynayan suyun içinden bamyaları alarak, hazırladığınız buzlu suyun içine koyun. Böylece bamya şoklama işleminin çoğunu tamamlamış olursunuz. Buzlu suda hızlı bir şekilde soğuyan bamyaları hemen bir kâğıt havlunun üzerine alarak, sularını alın. Bunları kilitli buzdolabı poşetlerine ya da normal buzdolabı poşetlerine koyun. Daha sonra derin dondurucuya yerleştirin. Poşetlerin kapağını kapatırken içindeki havayı mümkün olduğunca alın. Bunu bir pipetle bile yapabilirsiniz. Bu bamyanın daha sağlıklı bir şekilde dayanmasını sağlayacaktır.

Bu şekilde bamya şoklama yaparak derin dondurucuya koyduğunuz bamyaları ve diğer sebzeleri çözdürmek istediğiniz zaman, buzdolabının içinde -3 derecede çözdürmelisiniz. Bunu yapmadığınızda yemek yaparken soğan, kıyma gibi malzemeler kavrulup direkt olarak donuk halde tencereye konmalı ve pişirilmelidir. Yani sıcak yerde sebzeleri çözdürmemelisiniz. Çünkü donmuş olan bakteriler sıcak temasta daha hızlı ürerler. Elektrik kesintisi bile olsa, bu süreçte derin dondurucunun kapağını açmamaya çalışın. Bunlara dikkat ederseniz, bamya şoklama sayesinde kış boyunca taze gibi bamya tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }