{ "title": "Bamya Nerede Yetişir", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-nerede-yetisir.jpg", "date": "20.01.2024 15:28:35", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Bamya nerede yetişir, Burada bu konu başta olmak üzere bamyanın yetişmesi için gerekli olan şartlar hakkında bilgiler verilecektir. Ülkemizin her tarafında, bilhassa Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen bamyanın ülkemizde yenebilen bir kısmı meyveleridir.

Gerekli iklim

Bamya sıcak iklim sebzesidir. Yüksek ısı olan bölgelerde gelişim göstererek yüksek randıman yapar. Sıcak iklim sebzesidir ama alıştırılarak az sıcaklıklara maruz bırakılırsa 5-6 °C gibi az sıcaklıklara dayanabilir. Fakat o zaman randıman çok fazla düşer. Gece sıcaklıkların düştüğü bölgelerde nebat bodur kalır ve sağlıklı ürün vermez. Aşağı yukarı havada meydana gelen sıcaklığı 15-20 °C, toprak sıcaklığı en az 15 °C olunca tohum ekimi yapılmalıdır.

Gerekli toprak

Bamya toprak açısından çok fazla seçici değildir. Her çeşit toprakta kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Öbür çeşit sebzelerin yetişemediği yer altı su düzeyi yüksek topraklarda da başarıyla yetişebilir. Fakat uygun fiyat bir üretim yapmak amaçlı derin, geçirimli ve kumlu-tınlı topraklar en ideal toprak tipidir. Bilhassa tohum ekim çağında çok toprak rutubetini sevmez. Besin maddelerince ve bilhassa de azot açısından zengin topraklarda nodyum araları uzar ve böylelikle ürün sayısı azalarak randıman düşer.

Hazırlanması ve ekilmesi

Bamya yapımı çoğunlukla tarlada yapılan karıkların boyun noktalarına ocakvari doğruca tohum ekimi biçimde yapılır. Çok fazla az oranlarda da olsa tüplü yetiştirilen fideler ile de üretim yapılabilmektedir. Fakat bunun oranı çok fazla yetersizdir. Bununla beraber düz tarlaya direk tohum ekimi suretiyle de üretim yapılabilir. Düz tarlada ya da masura şeklindeki üretimlerde bakım işlemleri çeşitli değildir. Yalnızca masuralı üretimde her ocakta 2 nebat kalacak biçimde seyrekleştirme yapılır. Düz tarlaya yapılan ekimde ise seyrekleştirme gerekirse yapılmalıdır.

Çapalanması ve sulanması

Bitki ilk yapraklarını çıkardıkları vakit masuralı üretimde her ocak seyreltilir ve ilk çapa yapılır. Masura biçimde yapılan üretimlerde tohum ekimi ile iklim şartlarına ilişkili olmak koşuluyla gereken meydana geldiği dönemlerde salma biçimde sulama yapılır. Yağmurlama sulama küllenme hastalığını özendirme ettiği amaçlı şüphesiz yapılmamalıdır. Bamya imalatında bilhassa önce meyveler görüldükten hemen ardından verilen su randıman üstünde pozitif tesir yapar.

Gübrelenmesi, hasadı ve depolanması

Bamya gübreye çok fazla tepki göstermez. Bilhassa Marmara kısmında kıraç arazilerde hiç su ve gübre verilmeden bamya yapımı yapılabilmektedir. Fakat güzel bir ürün alabilmek amaçlı toprak inceleme neticesine yönelik dekara 3-4 kg N, 8-10 kg P2O5 ve 10-12 kg K2O olacak biçimde basit bir ticari gübre verilerek Disk-Harrow ile 0-15 cm derine karıştırılır. Dekara 2-3 ton yanmış olan ahır gübresi uygulaması önerilmektedir. Azotlu gübre uygulamasının sınırlandırılması da nebat boyunun çok uzamasını engellemesi açısından mühimdir. Bamya imalatında karşılaşılan en mühim hastalık küllenme sağlık sorunu, en mühim zararı ise yaprak bitleridir. Bunların haricinde bamyanın mühim bir hastalık ve zararlısı yok gibidir. Fakat kök boğazı çürüklüğü benzeri fungal orijinli hastalıklara ve beyaz sineklere karşıda gereken tedbirler alınmalıdır. Bamya imalatını sınırlayan en mühim işlem hasattır. Sebzeler içinde hasadı en kolay olan sebze bamyadır. Nedeni ise ürün, ürün sapı ve yapraklardaki tüyler hasat esnasında toplayıcıları çok fazla huzursuz eder. Şayet hiçbir önlem alınmadan çıplak elle hasat yapılırsa tüyler çok oranda kaşınmaya yol açar.
" } ] }