{ "title": "Bamya Nasıl Yetiştirilir", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-nasil-yetistirilir.jpg", "date": "20.01.2024 15:37:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bamya nasıl yetiştirilir, sıcak iklimlerde yetişen bamya, tohum şeklinde ekilir. Sıcaklık yüksek olursa, bamya verimi de yükselir. Düşük sıcaklıklara alıştırılsa da verim daha düşük olur. Geceleri soğuk bölgelerde bitkinin gelişimi bodur kalacağından, düzenli ürün alınamaz. Bu nedenle bamya yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık 15-20 derece, toprak sıcaklığı da 15 derece olmalıdır. Bamya yetiştiriciliğinde gerek duyulanlar konusunda bir değerlendirme yaptık. Bunları dikkate alarak, bamya bitkisinden daha yüksek verim alınabilir.

Toprak isteği

Toprak bakımından fazla seçici olmayan bamya, her tür toprakta yetiştirilebilir. Yer altı su seviyesi yüksek olan topraklarda bamya yetiştiriciliğine uygundur. Ekonomik bir üretim olması açısından geçirgen, derin ve kumlu tınlı topraklar en uygunudur. Tohum döneminde aşırı toprak rutubeti uygun değildir. Toprağın içinde besin maddeleri zengin olursa, bitkinin meyve sayısında düşme olur. Özellikle azot bakımından zengin topraklarda bu barizdir. Toprağın kaymak bağlaması da sakıncalıdır. Özellikle killi topraklarda bu sorun daha fazla yaşanabilir. İlkbaharda geç dönemde ekim yapılarak, tohumlarda olabilecek çimlenme sorunları aşılabilir. Bamya toprak üzerine çıktığında, sonraki gelişimi daha kolaydır. Çevre koşullarına karşı dayanıklı bir bitkidir.

Toprak hazırlığı ve ekim

Üretim genellikle tarladaki karıkların boyun noktalarına direkt tohum ekimi olarak yapılır. Az miktarda tüplü fide ekimi de yapılabilir. Bazen düz tarlaya bamya ekimi de yapılabilir. Toprak ilkbaharda derin olmayacak şekilde sürülmektedir. Birkaç gün güneşlenmenin ardından temel gübreleme yapılır. Tarla düzlenerek, 40-50 cm aralıklarla masurar açılır. Toprağın tavı uygunsa hemen tohum ekilebilir. Aksi halde toprağa su verilerek, tavını alması sağlanır. Daha sonra masuraların boyun noktalarına belirli bir mesafeyle her ocağa 3 tohum şeklinde, 2-3 cm derine tohum ekimi yapılır. Her ocağa biraz yanmış çiftlik gübresi de konur. Böylece toprağın kaymak tutması da engellenir. Derine ekim yapılırsa hem çimlenme hem de fidenin toprağın üzerine çıkması zor olur. Genellikle ekimden bir gün önce tohumlar ıslak bezin arasında tutulur. Böylece şişmeleri ve kolay çimlenmeleri sağlanabilir. Böyle ekilirse, tohumlar 2 haftada toprağın üzerine çıkar.

Sulama yapılmadan bamya yetiştirmek içinde, toprak işlenerek düz tarlaya elle ya da mibzerle 40-50 cm sıraya, 15-20 cm mesafede tohumlar ekilir. Bu durumda bir dekar alanda 1,5-2,0 kilo tohum yeterli olur. Gübreye karşı fazla reaksiyon göstermeyen bamya, kıraç arazide, su ve gübre olmadan bile yetiştirilebilir.

Bakım ve çapalama

Gerek düz tarlaya gerekse masura üretiminde bakım aynıdır. Sadece masura üretimde her ocakta 2 bitki olacak biçimde seyreltme yapılmaktadır. Düz tarlaya yapılan ekimde de gerekirse seyreltme yapılır. Toprak üzerine çıkan bitki ilk yapraklarını verdiğinde, Masuralı üretimde seyreltme yapılır ve ilk çapa olur. Düz tarladaki üretimde çapalama 2-3 yaprak çıktığında yapılır. Böylece yabancı otlara karşı önlem alınır, toprak havalandırılır. Susuz üretimde de 15-20 cm boylanan bitkilerin ardından 2. Çapalama yapılır. Gelişime göre 3. Çapalama olur. Masuralı üretimde de bu yol izlenir. 15-20 cm olan bitkilerde sonraki bakım hastalıklar ve zararlılar içindir.

Sulama ve hasat

Tohumların ekilmesinden sonra bamya yetiştiriciliğinde sulama iklim koşullarına göre yapılır. Sulama salma şeklinde olur. Yağmurlama sulama küllenme hastalığına karşı önlem olarak yapılmamalıdır. İlk meyvelerini veren bitkinin sulaması verimi arttırır. Hasat bamya yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. Çünkü tüylü bir yapıya sahip olan bamyanın hasadında çıplak elle yapılan işlemlerde aşırı kaşıntı olur. Bu yüzden eldiven kullanılmalıdır. Hasat türüne ve kullanım amacına göre çiçeklenmeden 1 gün sonra ya da 3-4 günde yapılır. Hasat zamanı bamyanın türüne göre iriliğinin 1/3 kadarına ulaştığı zamandır.
" } ] }