{ "title": "Bamya Kurutma", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-kurutma.jpg", "date": "19.01.2024 15:53:03", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Bamya kurutma işlemi diğer sebzelerde olduğu gibi hem fırın hem de güneş ile yapılabilir. Sebzeler balkon ve teras gibi açık yerlerde, gölgede, köy tipi fırınlarda, kuzinelerde kurutulur. Özellikle kışın tüketmek için sebze ve meyvelerin kurutulması kış mevsiminde hazır konserve almaktan daha sağlıklı ve lezzetlidir. Kurutmak için alınan bamyaların taze ve aynı ebatta olmalarına dikkat edilmelidir. İstenilen miktarda alınan taze bamyalar bir suyun içerisinde iyice yıkanır. Biraz süzüldükten sonra temiz bir bez üzerine serilir. Kurutma işlemine geçmeden önce bamyaların sapları fazla derine inmeden koni şeklinde kesilir. Eğer içlerinde çürük, ezik, lekeli, sararmış olanlar varsa ayrılır.

Bamyaları fırında kurutma

Temizlenip ayıklanmış olan bamyalar kurutma tepsilerine konur. Fırın hafifçe açılır. En fazla 50-60 derece olmalıdır. Bu sıcaklık el ile de ölçülebilir. Fırının kapağını açıp elinizi fırına soktuğunuzda eliniz yanmıyorsa; bu sıcaklık kurutma işlemi için normaldir. Bamyalar ısınmış fırının içerisine konur ve 2 saat sonra fırın kontrol edilir. Eğer soğumuşsa bamya tepsisi çıkartılır ve bir daha ısıtılır. Kuruyana kadar bu işlem tekrar edilir.

Bamyaları güneşte kurutma

Doğal yöntemle kurutulacak bamyalar temizlenip ayıklandıktan sonra bir ipe dizilir. Dizme işlemi bir iğne yardımıyla bamyaların kesilmiş yerlerinden ip geçirmekle olur. İpe geçirilen bamyalar hafif rüzgârlı ve gölge olan açık bir alana asılır. Direk güneşin altına koyulmaması lazım. Bamya dahil bütün sebze ve meyveler gölgede kurutulur. Sadece domates direk güneşin altında kurumaya bırakılır. Geceleri ve yağmurda bamyaların içeriye alınması iyi olacaktır aksi taktirde nemlenen bamyalar renk değiştirir. Nemli havaya uzun süre maruz kalırlarsa kurumadan küflenirler. Kıtır kıtır olup iyice kuruyan bamyalar serin ve kuru yerde saklanır. Kış için stoklanan bamyalar istenildiği zaman haşlanarak yemeğe hazır hale getirilir.
" } ] }