{ "title": "Bamya Hangi Ayda Ekilir", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-hangi-ayda-ekilir.jpg", "date": "20.01.2024 04:16:29", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Bamya Hangi Ayda Ekilir, Bamya tohumunun hangi ayda ekileceği konusu bölgelere göre değişmektedir. Marmara bölgesi için bamya ekim zamanı 25 Nisan gibi başlamakla beraber, yaklaşık olarak 30 gün sürmektedir. Ege ve Akdeniz bölgelerin de ise bamya ekim ayı ocak- mart arası yapılır yani, Marmara bölgesine göre daha fazla zamanda devam eder. Son olarak, Orta Anadolu'nun iç kesimlerin de ise bamya ekim ayı genel olarak mayıs ayı içinde gerçekleştirilir. Bamya ekim işlemi sırasında, toprakta bulunan rutubet oranı çok önemlidir. Bamya tohumu ekim tarihi de hava ve toprak ısısı ile toprağın tavına göre belirlenerek ve genellikle 15-20 gün sürer. Bamya, sıcak iklimlere de yetişen bir sebzedir ve sıcak olan Akdeniz gibi bölgelerde verim yüksektir.

Bamya Ekim'inde Toprak Hazırlığı, Çapalama

Toprak hazırlığı yapmak, kaymak tabakası oluşumunu engellemektedir. Tohumların çok derine ekilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde, çimlenme ve fidenin toprak üzerine çıkması zorlaştırmaktadır. Eğer bamya üretimi sulama yapılmadan yapılacak ise toprak hazırlığı yapılmasından sonra düz tarlada, tarlaya sıra arası 40-50 cm sıra üzeri ise 15-20 cm mesafe olacak şekilde tohum ekimi yapılır ve genellikle de bir dekar alan için 1.5-2.0 kg tohum yeterli olmaktadır. Bitkiler çıkışını tamamladıktan yani ilk hakiki yaprakları çıktından sonra ise her ocak ayında arasında mesafe bulunan 2 bitki bırakılarak seyreltilmekte ve 1. Çapa yapılmaktadır. Bu çapalama yönteminin amacı, yabancı ot gelişimini engellemenin yanı sıra toprağın da havalanmasını sağlamaktır. Sulamasız yapılan bamya üretiminde bitkilerin boyu 15-20 cm olunca 2. Çapaya geçilmektedir. Daha sonra, eğer gerekli olursa 3. Çapa yapılmaktadır.

Bamya Ekim'inde Sulama ve Hasat

Gerekli olduğu koşullarda gereken dönemlerde salma şeklinde sulama yapılmaktadır ancak, yağmurlama sulama kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü, yağmurlama sulama tekniği küllenme hastalığını teşvik etmektedir.

Bamya sebzesi, diğer sebzelere göre hasadı en zor olandır. Tüyler aşırı kaşıntıya sebep olacağından kesinlikle önlem alınmadan ve çıplak elle hasat işlemine başlanmamalıdır. Bamya, hangi amaçla kullanılacağına göre ve hangi çeşit olduğuna bağlı olarak, çiçeklenmesinden bir gün veya üç-dört gün sonra yapılmaktadır. Sürekli ve düzenli olarak yapılan hasatta bamya yeni çiçek meyve oluşumu için teşvik edilmiş olmaktadır.

Hasat edilen bamyalar üzerinden süre geçmesi beklenmeden, küçük torba, çuval veya kasa içerisinde pazara sunulmaktadır.
" } ] }