{ "title": "Bamya Fidesi", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-fidesi-4922.jpg", "date": "19.01.2024 01:35:51", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Bamya fidesi, bamya ılıman ve tropik iklimlerde yetişen bir sebzedir. Bamyanın yaprakları bir el ayası büyüklüğünde tüylü ve dilimli olup çiçekleri kirli sarı ortası ise kırmızı renklidir. Bamyanın meyveleri ise beş köşeli, sivri bir ucu olan sanki bir kılıfı andıran sarı ve yeşilimsi renktedir. Bamyanın içinde yapışkan ve sümüksü bir salgı bulunmaktadır. Küçük boyda toplanan bamyalar 3-5 cm'ye kadar olup toplanmadığında ise 30 cm'e kadar ulaşabilmektedir. Bamya ülkemizde en fazla Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Amasya bamyası henüz olgunlaşmadan toplandığından çok küçük olup özel bir yeri vardır.

Bamya fidesi nasıldır ve dikimi nasıl yapılır?

Bamya tohumları yeşil renkli, kalın kabuklu, 3.5 mm'dir. Her bir bamyadan 70-90 arasında tohum alınmaktadır. Tohumlar kalın kabuklu olduğu için çok zor ve çok geç çimlenme özelliğine sahiptir. Bamya fidesi ekimi yapılmadan önce tohumların 1 gün öncesinde ıslak bez arasında bekletilmesi gerekmektedir. Farklı bir yol olarak yarım saat kadar önce aseton ya da alkolle de ıslatılabilmektedir. Bamya fidelerinde çimlenmenin gerçekleşebilmesi için yüksek sıcaklık ve yüksek rutubet gerekmektedir. Fideler dikildikten sonra bamya tohumları çok fazla sulanır ise ya da ekimi yapılan alan çok fazla yağış alırsa, tohumlarda çürüme olabilmektedir. Sıcak iklimi seven bamya, yüksek sıcaklığın olduğu yerlerde daha verimli olmaktadır. Ancak dikimden sonra düşük sıcaklığa alıştırılır ise ancak 5-6 dereceye kadar dayanabilmektedir. Düşük sıcaklıklarda bamyadan beklenen verim alınamaz. Eğer geceleri sıcaklık çok düşerse bitki bodur kalır ve verimli olmaz. Bamya fidesi ekildiğinde hava sıcaklığı en az 15-20 derece toprağın sıcaklığı ise 15 derecenin altında olmamalıdır.

Bamya fidesi ekmek için özel bir toprağa ihtiyaç yoktur. Bamya her tür toprakta kolayca yetişebilme özelliğine sahiptir. Buna rağmen bamyadan yüksek oranda mahsul alınmak isteniyor ise geçirgen ve kumlu topraklar daha iyidir. Bamya fidesi ekildiği sırada toprak çok nemli olmamalıdır. Azot içeriği fazla olan topraklarda bamya fidesinin boyu uzun olmasına rağmen ürün az olur. Bamyanın ekildiği toprakta kaymak bağlama durumu olur ise verim düşmektedir. Bundan dolayı da killi topraklara ekilen fideler de sorun yaşanabilmektedir. Bamya fidelerinin ekilmesi ilkbaharın sonlarında yapılarak çimlenme ile ilgili sorunlar ortadan kaldırılır. Bamya fidesi toprağın altından toprak yüzeyine çıktığı zaman gelişim daha kolay devam etmektedir. Tüplü fideler ile bamya üretimi yapıldığı gibi bazen de tohum tarlaya direkt olarak ekilebilmektedir. İlkbahar aylarında toprak çok derin olamayacak şekilde sürüldükten sonra toprağın güneşlenip nemini kaybetmesinden sonra gübreleme işlemi gerçekleştirilir ve bamya fidesinin ekimi yapılır. Çok fazla derine ekilen tohumlarda çimlenme de buna bağlı olarak daha geç olmaktadır. Daha sonra birkaç kez belli aralıklar ile çapalama işlemi yapılmaktadır. Salma sulama yöntemiyle sulama işlemi yapılmaktadır.
" } ] }