Bamya faydaları, tahmin edildiğinden de fazla. Kimi insanlar bamyayı sevmese ve yemeyi tercih etmeseler de bamya tam bir sağlık dostu ve faydaları da pek çok. Bu açıdan her meyve sebze gibi bamya da vücut için gerekli olduğu miktarlarda yenilmelidir. Hiç yememek, bamyanın içinde ihtiva ettiği, kendine has vitamin ve minerallerden mahrum kalmak, anlamına gelir.
Peki Bamyanın Faydaları Nelerdir?
Bamya faydaları arasında ilk sırada, zengin lif kaynağı olması sebebiyle, bağırsakları düzenleyici yani kabızlık giderici özelliği geliyor.
Bamya bağışıklık sisteminin de dostu.
Lifli yapısı sebebiyle diyet yapanların kullanması önerilen bir besin.
Folat ve K vitamini yönünden oldukça zengin.
Göz, cilt ve saç sağlığı konusunda oldukça yararlı.
Sindirim sistemindeki asidi etkisizleştiriyor. Yani ülser hastaları için iyi bir şifa kaynağı.
İçerdiği glutatyon aynı zamanda bir kanser savar özelliğinde. Öte yandan bamya bitkisinde bulunan polifenoller ve quersetin önemli antioksidanlardan. Bu da bilim adamları için, kanser konusunda oldukça önemli olmasını sağlıyor. Bu antioksidanlar kanserden koruduğu gibi, kalp damar tıkanıklığı, Alzheimer gibi pek çok kronik rahatsızlığı önlüyor.
Bamya faydaları yalnızca bunlarla sınırlı değil. Bamya ayın zamanda kolesterolü dengeliyor ve astıma da iyi geliyor. Bamyanın sağladığı bütün bu faydalar insan sağlığı için oldukça önemli, bu sebeple yeterli miktarda tüketmek gerekli. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunması nedeniyle, kış aylarında tüketmek daha yararlı olacaktır. Kış aylarında tüketebilmek için de Temmuz, Ağustos ve en geç eylül ayında bu sebze bol miktarda alınarak, saklanmalıdır. Saklamak için konserve yapılması ya da derin dondurucuda muhafaza edilmesi önerilir.