{ "title": "Bamya Ekimi", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-ekimi.jpg", "date": "21.01.2024 03:16:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bamya ekimi, sıcak iklimleri seven bamya, böyle bölgelerde oldukça iyi gelişimle birlikte yüksek verim verir. Ancak düşü sıcaklıklara alıştırılır, ekilirse 5-6 dereceye kadar dayanır. Fakat bu durumda bitkinin verimi düşer. Geceleri sıcaklığın az olduğu bölgelerde bamya gelişemediğinden bodur kalır ve alınan ürün düzensiz olur. Bu nedenle 15-20 derece hava sıcaklığı, 15 derece toprak sıcaklığı olmadan bamya ekimi yapılmamalıdır.

Bamya ekiminde toprak isteği

Bamya toprak bakımından seçici bir sebze değildir. Her tür toprakta, özellikle kumlu tınlı geçirgen ve derin topraklarda yetişebilir. Tohum ekimi sırasında rutubetli toprağı sevmez. İçeriğindeki besin maddeleri zengin topraklarda nodyum aralarında uzama olduğundan, meyve sayısında azalma olur. Toprakta kaymak bağlama sırasında sorunlar yaşanır. Daha çok çimlenme sırasında bu sorun daha barizdir. İlkbaharda geç dönem ekim yapılarak, bu sorun aşılmaya çalışılır. Toprağın üzerine çıkan bamya bitkisinin gelişimi daha kolaydır.

Bamya ekiminde hazırlık ve ekimin yapılması

Üretim çoğunlukla tarlaya yerleştirilen karıklarda boyun noktalarına direkt tohum ekimiyle gerçekleştirilir. Az miktarda tüplü fide ekimin de olur. Düz tarlaya tohum ekimi de yapılır. Toprak ilkbaharda derin olmayacak şekilde sürülerek, 1-3 gün güneşlenen toprağa bir defada temel gübreleme yapılır. Tarla düzlenerek 45-50 cm arayla ekim yapılacak masurar açılır. Toprak tava geldiyse bamya tohumu ekimi yapılır. Uygun olmazsa sulama yapılarak toprak tavlanır ve ekim yapılır. Tohumların derine ekilmesi halinde çimlenme zorlaşır ve dolayısıyla bitkinin toprağın üzerine çıkması da zorlaşır. Ekim yapılmadan bir gün önce tohumlar ıslak bez arasında tutularak, çimlenmeye yardımcı olunur. Bu tohumların hızlı çimlenmesini, 2 haftada toprağın üzerine çıkmasını sağlar. Bamya ekiminde sulama yapılmayacaksa, toprak aynı şekilde işlenerek düz tarlaya elle ya da mibzerle 40-50 cm sıraya 15-20 cm mesafede tohumlar ekilir. Bir dekarda 1,5-2,0 kilo tohum bamya ekiminde yeterli gelir. Bamyanın gübreye reaksiyonu azdır. Kıraç bölgelerde bile su ve gübre olmadan bamya üretimi yapılabilir. Fakat iyi ürün almak için, temel gübre verilebilir. Bitkinin aşırı uzamaması açısından azotlu gübrede sınırlama yapılmalıdır. Masuralı ya da düz tarlaya ekimde bakım farklı olmaz. Masuralı ekimde sadece ocaklarda 2 bitki kalacak şekilde bitkinin seyreltilme işlemi yapılmalıdır.

Bamya ekiminde bakım, sulama

Toprağın üzerine çıkan bitkiler yapraklarını çıkardıklarında, Masuralı ekimde seyreltme ve ilk çapa yapılır. Düz tarlaya ekimde ise yapraklar 2-3 olduğunda ilk çapa yapılır. Böylece yabancı ot gelişimi ve toprağın havalanması sağlanır. Susuz üretimde 15-20 cm olan bitkilere ikinci çapa yapılır. Gerekirse 3. Çapalama yapılabilir. Masuralı üretimde sulama olduğundan, yabancı ot gelişimi olur ve 3. Çapa yapılır. 15-20 cm boya ulaşan bitkilerde sulama ve hastalık mücadelesi yapılır. Sulamada yağmurlama yönteminde küllenme hastalığı riski olduğundan, yapılmaması gerekir. İlk meyvelerini veren bitkiye verim açısından sulama yapılması önerilir.

Bamya üretiminde hasat oldukça önemlidir. Çünkü sebzelerin içinde en zor hasat bamyaya yapılır. Meyvelerdeki, saplarındaki ve yapraklarındaki tüyler toplayıcıları rahatsız eder. Çıplak elle kaşıntıya neden olur. Mutlaka hasat sırasında eldiven kullanılmalıdır. Bamya ekiminden yaklaşık 40-60 günde çiçeklenme başlar. Bamya çeşitlerine göre çiçeklenme değişik nodyumlarda başlayabilir. Hasat bamyanın kullanım amacına ve türüne göre çiçeklenmenin ardından1-4 gün içinde yapılır. Meyveler türün iriliğinin üçte birine ulaştığında hasat edilir. Gecikme olursa, meyvelerde tohumlanma olur ve değeri azalır. Düzenli hasat edildiğinde, yeni çiçeklenme teşvik edilmiş olur. Hasadın süresi 1,5-4 ay süreyle devam eder.
" } ] }