{ "title": "Bamya Dolması", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 09:44:57", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Bamya Dolması, Adana yöresi ile anılan bir dolma çeşididir. Bamyanın yemek türü olarak pek çok kişi tarafından sevilerek tüketildiği herkesçe malumdur. Bamyanın leziz yemeğinin yanı sıra dolması da oldukça lezzetli bir dolma türü olarak sevilerek tüketilmektedir. Bamya dolmasının yöresel ünü artık Güneydoğu Anadolu bölgesinden dışarıya çıkarak yurdumuzun dört bir yanına yayılmıştır. Sizlerde farklı lezzetlere açıksanız ve farklı yemeklerle sofralarınızı zenginleştirmek istiyorsanız işte sizler için harika bir lezzet olan bamya dolması tarifimiz.

Bamya Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Sosu için
Bamya Dolması Nasıl Yapılır?

Bamya dolması hazırlığımıza öncelikle bamyaların baş kısımlarını bir bıçak yardımıyla kesip sonradan kapak olarak kullanmak için bir kenara ayırarak başlayalım. Ardından başları kesilen bamyaların iç kısımlarını bamyaları zedelemeden dikkatlice çıkartarak temizleyelim. Bamyaların tamamına aynı işlemi uyguladıktan sonra dolmalık iç harcımızı hazırlayalım. Karıştırma kabımıza kıymamızı ilave ederek üzerine kuru soğanı rendenin ince gözüyle rendeleyelim. Üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz, kimyon, kırmızı pul biber, karabiber yeteri kadar tuz ve yarım cay bardağı zeytinyağı ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak yoğuralım. Hazır hale gelen iç harcımızı daha önceden içleri çıkarılmış bamyaların içine doldurarak kapak olarak ayırdığımız başları kapak şeklinde kapatarak düz bir tencereye yan yana güzelce dizelim. Tüm bamyaların içlerini doldurduktan sonra sosumuzun hazırlığına geçelim.

İlk olarak sivri biberleri ince ince doğrayarak tavamızın içine alalım. Üzerine domatesi rendeledikten sonra 3-4 diş sarımsağımızı minik parçalar şeklinde kıyarak tavamıza ilave edelim. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı, limon suyu, domates salçası, biber salçası, Kimyon karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilavesiyle sosumuzu ocağa koyarak hafifçe pişirelim. Sosumuz kaynadıktan sonra üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra tencereye dizilmiş dolmaların üzerine gezdirerek dökelim. Dolma tenceremizi ocağa alarak orta ateşte bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirerek sıcak sıcak servis yapalım. Bamya dolmamız artık hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }