{ "title": "Bamya Çeşitleri", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 13:03:09", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Bamya Çeşitleri, Türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak kimi yemeklik, kimi kurutmalık, kimi konservelik olacak şekillerde gruplandırılmıştır. Bamya çeşitlerinin aynı zamanda yetişme bölgeleri, tatları gibi değişiklikleri bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki insanlar bamyayı çeşitlerine göre pişirip tüketmektedir. Taze olarak yenilebilen bir bamya çeşidi yerine kurutmalık olan bamya çeşidini tabi kimse tüketmez. Bu çeşitlerin özelliklerine ve lezzetine göre insanlar bunları farklı şekillerde kullanmaktadır. Bamya çeşitleri yöreden yöreye değişerek yetişen ama genel özellikleri gerek biyolojisi gerek familyası gerek fizyolojik özellikleri olsun çoğunlukla farklılıklar göstermez. Fakat ülkemizde Ege ve Marmara bölgesinde bamya çeşitlerinin tümü bulunmaktadır. Bu bölgelerdeki iklim tüm bamya çeşitleri için gerekli iklim koşullarını sağlamaktadır. Bamya çeşitleri genel olarak soğuktan çok etkilenirler. Bu tüm bamyalar için ortak özelliktir. Bunun yerine ılık ortamı seven bamyalar susuz uzun süre bozulmadan yetişmeye devam edebilirler. Ülkemizde bilinen 4 bamya çeşidi bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı özellikler ve faklı yetişme alanları ile karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hepsini teker teker inceleyelim.

Balıkesir Bamya: bu bamya adından da anlaşıldığı gibi daha çok Balıkesir bölgesindeki iklimde yetişmektedir. Balıkesir bamya, diğer adı ile insanlar tarafından tombul bamya olarak adlandırılmaktadır. Balıkesir bamyası bamya çeşitleri arasında önemli bir yere sahiptir. Altı köşeli olan bu bamya, türlerinden en etli olanıdır. Ucu küt olan bu kısa bamya, tombul bamya olarak adlandırılmasının nedeni işte bu fiziksel özellikleridir. Bu bamyayı diğerlerinden ayıran özelliği ise insanlar bu bamyayı ister konserve için isterlerse de taze olarak pişirip yemeleri için uygun olmasıdır. Yani bu bamya istenilen şekilde tüketilebilir.

Sultani bamya: Türkiye'de ve dünya da en yaygın olarak yetiştirilen ve birçok yerde kolayca bulunabilen bu bamya, oldukça küçük bir yapıdadır. İşte makalenin başında da bahsettiğimiz gibi bu bamya Eğe ve Marmara bölgesinin en yaygın ve en çok yetiştirilen bamya çeşitleri arasındadır. Balıkesir bamya gibi altı köşeli değil, bu bamya 5 köşelidir. Oldukça yumuşak olan bu bamya aynı zamanda oldukça lezzetlidir. İşte bu özelliği ise bu bamyayı diğerlerinden ayırıcı bir özellik göstermektedir. Bu bamya gıda sanayi tarafından en çok işlenen bamya olarak bilinmektedir. Öyle ki bu bamyanın hazır konservelerini baktığınız 10 marketten 7'sinde bulabilirsiniz. Bu bamyanın diğer bir önemli özelliği ise geç hasat edilse bile selülozlaşma oldukça yavaştır. Bu nedenle Ege bölgesi ve Marmara bölgesi bu bamyanın yetişme alanları arasındadır.

Bornova Bamya: Yine Ege bölgesinde yetiştirilen bu bamya en çok sofralık ve konservelik olarak yetiştirilmektedir. Ucu tombul olan bu bamyanın sap kısmı oldukça incedir. Bu bamyayı dış görünüşünden ayırabileceğiniz özelliği ise sap kısmının bağlantı bölgelerinin renginin mor olmasıdır. Yine beş köşeli olan bu bamya oldukça etli ve lezzetlidir. Bamya bitkisinin yenmemesinin bir nedeni olan bamyalar üzerindeki sümüksü yapının bu bamya üzerinde bulunmamasıdır.

Amasya bamya: Özellikle ülkemizde kurutmalık olarak kullanılan bu bamyanın diğer adı çiçek bamyası olarak geçmektedir. Amasya'da ve Tokat'ta üretilen bu bamya renk olarak acık yeşil bir renge sahiptir. Çiçek bamyası olarak hitap edilmesinin nedeni daha tam gelişmeden çiçek açtıktan sonra hasat edilmesidir. Bu nedenle oldukça yumuşak ve narin olan bu bamyayı soğuk kış ayları için mevsiminde kurutabilirsiniz.
" } ] }