{ "title": "Bamya Bitkisi", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-bitkisi.JPG", "date": "19.01.2024 18:23:14", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Bamya bitkisi, Geçmişi çok eskilere dayanan bamya bitkisi ebegümecigiller familyasına ait ve oldukça lezzetli bir bitkidir. Birçok evde pişirilen farklı türde bamya bitkisi yemekleri vardır. Her ne kadar farklı tarzda pişirilse de bamya yemekleri bazı insanlar tarafından sevilen, bazı insanlar tarafından sevilmediği için çok fazla tüketilmeyen bitkilerdendir. Özellikle bamya bitkisinin yüzeyinde görülen yapışkan sıvı nedeni ile birçok insan bu bitkiden yapılan yemekleri yemezler. Hatta bazı yörelerde bamyaya sümüklü bamya adını verirler. Tadının yanı sıra piştikten sonraki mükemmel kokusu birçok insanı etkiler. Fakat kişi bamyayı sevmiyorsa pek fazla tüketme taraftarı olarak durmaz. Sıcak iklimi seven bamya bitkisi, uygun bölgelerde yetiştirildiğinde boyu oldukça uzayarak yaklaşık olarak iki metre hatta bazen iki buçuk metreye kadar uzanan bitkiler arasındadır. Bamya bakımı ve gerekli işlemleri yapıldığı zaman birçok bölgede yerini sevmese de yetişen bitkiler arasındadır. Fakat yerini ve bulunduğu iklimi beğenmeyen bamya, bu bölgelerde en fazla bir metre olmasa bile bu uzunluğa yaklaşır. Bunun yanında bamya bitkisi her yörede farklı şekillerde pişirilerek tüketilen bir bitkidir.

Bamya bitkisi, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle soğuk kış aylarında konserve yapılmış bamyanın insan sağlığına etkileri oldukça büyüktür. Vücudun ihtiyacı olan enerji, vitamin ve mineralleri kış aylarında bamyada bulmanız oldukça kolaydır. Soğuk havalarda tükettiğiniz bamya bitkisi bağışıklık sistemine etki ederek hastalıklardan korunmanızı sağlayacaktır. Bunun yanında insanlarda sindirim sisteminin çalışmasını sağlayacak ve idrar söktürücü bir özelliğe sahip olan bamyanın daha sayamadığımız birçok özelliği bulunmaktadır. Toprakta kökleri oldukça derin olan bamyanın yaprakları da oldukça büyüktür. Bamyanın yaprağı el ayası kadar vardır. Uzun, ince bir piramit şeklini andıran bamya bitkisinin rengi yeşildir ve yuvarlak bir tohumu vardır. Dış görünümü bu şekilde olan bamya bitkisinin farklı türden çeşitleri ülkemizde yetişmektedir. Bunun yanında ülkemizde yetişmeyen farklı türde bitkiler de vardır. Soğuğu hiç sevmeyen bamya, en küçük soğuklarda bile etkilenerek gelişimini durdurur. Bunun yanında tüm bamya çeşitleri kuraklığa dayanabilir. Yani susuz olarak ve oldukça sıcak havalarda bile bamyalar yetişebilir.

Bamya bitkisinin ülkemizde 4 çeşidi vardır

Çiçek bamyası: Amasra'da yetişen bu bamya çeşidi genellikle kurutmalık olarak kullanılmaktadır. Bu bamya diğer bamyalara göre daha küçük bir yapıya sahiptir. Yaklaşık olarak 1 cm boyunda olan bamyalar Türkiye'de oldukça fazla üretilmektedir.

Sultani bamya: Türkiye'de en fazla yetiştirilen bamya çeşididir. Özellikle Marmara bölgesinde yetiştirilen bu bamyalar insanların en sevdiği bamya çeşididir. Oldukça yumuşak ve lezzetli yapıya sahip olan sultani bamya, bamya türleri arasında sofralıktır.

Bornova bamyası: bu bamya türü genellikle konserve yapılmak için kullanılan bamyalar arasındadır. Diğer bamyalardan iyi özelliği tüm bamyalarda oluşan sümüksü yapının bu bamya bitkisi üzerinde görülmemesidir.

Balıkesir bamyası: Atı köşeli olarak değerlendirilen bu bamya bu bamya hem taze olarak hem de konserve olarak kullanıma açık bir özellik göstermektedir. Bu özelliği ile oldukça fazla tüketilir.
" } ] }