{ "title": "Bamya Ağacı", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/bamya-agaci-7994.jpg", "date": "20.01.2024 16:07:29", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Bamya ağacı, evde saksılarda bile kolayca yetiştirilebilen bir bitki türüdür. Hem çimlenme özelliği fazla olup hem de soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ekilmesinin ardından ikinci yılından itibaren sürekli olarak meyve verir. Meyve verme dönemi genellikle Ağustos ayı başından başlayıp, Kasım ayı sonuna kadar devam eder. Yaklaşık olarak kabuklu bir ceviz kadar olan meyveleri olgunlaşmış sayılıp ve toplanabilir. Eğer bir dolmalık biber kadar olursa, oldukça sertleşiyor ve lifli bir yapısı olmaktadır. Bu yüzden fazla büyütülmesi tavsiye edilmiyor. Bamya ağacı ile etli dolma, salata veya güzel bir yemek yapılır. Ayrıca bunu süs bitkisi olarak yetiştiren bazı kişilerde vardır. Bamya ağacının ekilmesinin ardından sarmaşık şeklinde büyüme göstermektedir. Tohumları ekmek için en iyi dönem Nisan ayı başlangıcıdır. Bamya ağacının meyvelerinin bir kenarı tüy gibi olduğu için, açıldığı zaman rüzgârla birlikte dağılarak üreyebilmektedir. Bu bitki bazı yörelerde Kastamonu bamyası veya Kastamonu biberi olarak tanımlanır. Hızla çimlenen tohumlar kışa oldukça dayanıklı olur ve özellikle dona karşı da dayanıklıdır. Yaz geldiğinde ise çiçek açmaktadır. Baharda 30 cm boyuna ulaşan bu bitki yaza kadar 3-4 metreye kadar uzayabilmektedir. Ağaç bamyasının lezzeti biraz mantara benziyor olsa da yine de daha yumuşaktır. Bazılarına göre çekirdeksiz patlıcanın közlenmiş halinde benzeyen tadımsı özelliği vardır.

Bamya ağacı kullanım alanları

Ülkemizde özellikle Kastamonu çevresinde pişirilen bamya ağacının, salatası, kızartması, etli dolması, yemeği yapılır. Özellikle tüylü ve yıkanmış kısımları temizlenen bamya ağaçları az zeytinyağında kızartılarak, üzerine yoğurt ve sarımsakla yapılmış sos döküldüğünde oldukça lezzetli oluyor. Birazda kırmızı pul biber ve yağ kızdırılarak dökülürse, nefis bir sebze yemeği olmaktadır. Ağaç bamyası ülkemizdeki değişik sebzelerinden biri sayılır. Görünümü bamyayı andırsa da lezzeti biraz daha değişiktir.
" } ] }