{ "title": "Ağaç Bamyası", "image": "https://www.bamya.gen.tr/images/agac-bamyasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:36:59", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Ağaç Bamyası, sarmaşık şeklinde ve çok yıllık bir bitki türüdür. Ağaç bamyası yaklaşık olarak 7-8 derece olan soğuğa dayanabilmektedir. Bu bitki 2 yaşından başlayarak temmuz sonu ve kasım sonuna değin sürekli sebze- meyve verebilmektedir. Ağaç bamyasının meyvesi ceviz iriliğinde ve kabukludur. Ceviz iriliğine geldiğinde toplanarak yemeği yapılmaktadır. Yemeğinin daha leziz olması için bu meyvenin ceviz iriliğinden fazla irileşmemesi oldukça önemlidir. Aksi halde meyve sert ve aşırı lifli bir hal alabileceğinden dolayı aşırı büyüyen ağaç bamyasının yemeği lezzet açısından önerilmez. Ayrıca normal bamya yemeği ve patlıcan yemeği yanında oldukça lezzetli etli dolma olarak da oldukça lezzetli olur. Şimdi ağaç bamyası nasıl pişirilir kısmını birlikte pişirerek görelim.

Ağaç Bamyası İçin Gerekli Malzemeleri
Ağaç Bamyası Sosu için
Ağaç Bamyası Nasıl Yapılır?

Ağaç bamyası yemeğimizin hazırlığına öncelikle yarım kg ağaç bamyaları iyice bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkadığımız bamyaları tam orta kısmından ikiye bölerek iç kısmında yer alan süngerimsi ve minik çekirdeklerin yer aldığı tüylü bölgeyi temizleyerek çıkartalım. Aslında ağaç bamyasını toplarken kartlaşmış olup olmadığını anlamak oldukça zordur. Ancak ayıklarken yeşil kabuklarının etli bölümünden ayrılıp ayrılmadığına dikkat edin. Kolaylıkla ayrılıyorsa ağaç bamyanızın kart olduğundan dolayı iyi pişmeyeceği demektir. Bu ayrıntıyı da verdikten sonra yemeğimizi pişirmeye devam edelim. Ardından temizlenmiş bamyaları yarım ay şeklinde doğradıktan sonra yarım çay bardağı zeytinyağı içerisinde arkalı önlü renk değişene kadar kızartalım. Kızartma esnasında özellikle tavanın kızgın ve harlı ateşte olmasına dikkat edelim. Tüm ağaç bamyaları da aynı şeklide kızartarak aldıktan sonra aynı tavada kuru Arnavut biberleri de kızartarak kızaran ağaç bamyalarının yanına alalım. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra yemeğimizi lezzet katacak sosumuzu hazırlayalım.

İlk olarak 2-3 adet sarımsağın kabuklarını soyarak tuz yardımıyla havanda iyice dövelim. Yoğurdumuzu uygun bir kâseye ekleyerek üzerine dövülmüş sarımsakları ilave ederek iyice karıştırıp çırpalım. Ayrı bir küçük tavaya zeytinyağı ekleyerek ocağa alarak yağı kızdırarak üzerine kırmızı pul biber ilave ederek biberin renginin ve acısının çıkması için kızdırarak ocaktan alalım. Her iki sosumuzda hazır hale geldikten sonra kızartılan ağaç bamyaları servis tabaklarına alarak üzerine önce sarımsaklı yoğurt ardından da kızdırılmış biberli sostan gezdirerek servis yapalım. Arzuya göre üzerine karabiber serpiştirmeyi ihmal etmeyelim.

Afiyet olsun.
" } ] }